Dagens bild 14 januari 2020

Liten uppdatering om väderläget!

 


 

Förstår att det finns människor som är oroliga över klimatet när vädret är så här milt. Själv är jag inte orolig. Var det en gång i mitten på 1990-talet. Det var en vinter som var väldigt grön i januari. Hade varit lite mer snö innan det smälte bort och ingen snö i mitten på januari. Nu är jag inte orolig. Titta på väderkartan -40 grader över Grönland, -36 grader över Kanada och stora områden med kallt väder. Hade det inte varit så utan att det hade varit grönt och blågrönt på kartan över hela området kring Nordpolen då hade jag varit mycket orolig. Nu är det så att det är golfströmmen som gör att vi har ett sådant bra klimat här. Men golfströmmen varierar i kortare cykler och det gör att vintervädret är så olika i vårt område och det har det alltid varit.

Läs om vädret på 1700-talet.

1748 var det inget regn mellan 24 maj och 9 juli. Ingen vinter före jul det året.

1749 ingen vinter förrän 20 jan och vintern var mycket kort och det började grönska tidigt.

1750 varken vinter eller snö och våren kommer tidigt. Sedan regnfritt från början av september fram till 25 febr 1751. Jag undrar hur det var med grundvattnet då på den tiden.

Om 1758 skriver han (Peter Wargentin) att nästan sommarvärme kom i maj månad under dagligt solsken och långvarig torka. Sen blev det riktig sommar från 4 juni som varade till 13 september, alltså en lång och härlig sommar men förskjuten jämfört med 2018. Ett bra regn i slutet av maj och även i juni räddade skörden. Skörden blev bra men den bärgades redan i juli och augusti, mycket tidigt alltså och jag undrar om den var normal till storleken. Följande vinter låg marken bar i januari och i februari 1759 började det blomstra i skogarna.

Alltså 1759 ingen snö  i januari och sådant mildväder så det började blomstra i skogarna. Detta var i Uppland. Det var säkert milt här också.

 

Nu på morgonen läste jag vissa saker som är värt att sammanfatta.

Venedig: Extra lågt vattenstånd efter att det i höstas var extra högt och översvämning och alla skrev om det och skrämde folk för klimatförändringar.

 Läs här  Inte bara högt vatten utan Venedig sjunker också.

Inga gondoler kan paddlas här.

Egypten och Saudiarabien:

Tabuk söder om Jordanien.

Sinaihalvön Katarinaklostret.

Asien

Severe winter weather, extreme cold kill at least 54 in Afghanistan, Pakistan

USA

Avvikelser som detta från det normalt förväntade kan man hitta varje år.