Dagens bild 11 december 2019

Igår var det som vanligt Nobelprisutdelning.

Fysikpristagarna var tre och det handlade om Universum.

 


 

En av pristagarna hette Didier Quelos. Han var tillsammans med sin chef Michel Mayor först med att hitta en annan planet kring ett annat solsystem 1995. Hans chef sa till honom ”Leta du efter en planet utanför vårt solsystem men du kommer inte att hitta någon”. Han hittade en stjärna med avvikande signaler och det visade till slut att stjärnan var påverkad av planeter runt den. Idag har man hittat tusentals planeter och drygt 3000 solsystem i vår galax Vintergatan.

När jag en gång i tiden läste vid Gbgs Universitet lyssnade jag på nobelpristagare som höll föreläsningar där. Ett uppskattat nöje. Men jag fick ju givetvis inte tillfälle att prata med någon av dessa.

Ett antal år senare 2005 blev jag utvald som svensk representant att delta i ”Science on Stage” i Cern. Ca 400 lärare från Europas alla länder möttes och kunde byta idéer.

Har skrivit om detta i Fysikaktuellt en gång i tiden.

En mycket trevlig erfarenhet.Bilden visar de svenska deltagarna. Längst till höger står jag.

Min berättelse

http://lagmansnatursida.se/Astronautliknande%20kladsel%20under.doc

Det var inte bara möten mellan lärare, det gavs några intressanta föreläsningar också. En av föreläsarna hette Didier Quelos en fransktalande schweizare som pratade engelska med fransk accent och lika snabbt som en fransman. Efter föreläsningen när salen var tom, gick jag fram till honom med en fysikfråga jag hade, Nämligen bildningen av gasplaneter. Han var mycket trevlig att prata med och jag fick då bekräftat av honom att det måste finnas en fast kärna som gasplaneten kan växa kring. Har ibland berättat om denna erfarenhet och lite för mig själv har jag undrat om denne forskare skulle få nobelpriset någon gång i framtiden.

Fjorton år senare fick han alltså nobelpriset

Här mottar Didier priset. Grattis!