Dagens bild 2 december 2019

Cikador är märkliga insekter. Lever större delen av sitt liv som larver i jorden och suger på rötter.
Cikadan på bilden lever 17 år i marken, kanske den art som lever längst på detta sätt finns i östra och mellersta USA.

Kallas på svenska sjuttonårscikadan, Magicicadaseptendecim.
Vart sjuttonde år dyker den upp i stora mängder, för ett väldigt liv och lever på all slags växtsav.
Nästa gång denna insekt dyker upp i stora mängder blir 2021. Visst är det lite magiskt över den.

 

Av Martin Hauser
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=623877

 

Jag har inte sett denna art men kommer fortfarande ihåg mitt första möte med cikador av en annan art och det var i Las Vegas på sjuttiotalet som ung man. Vi hade åkt runt i Arizona och bla sett Grand Canyon. Vi skulle sedan vidare till Los Angeles men sista natten tillbragte vi på ett motell i stadens utkant. Det var lite svårt att somna för det gnisslade så mycket från AC-anläggningen.

Till slut beslöt jag mig för att plocka ned skyddet och kolla inuti vad det var som var fel och som gjorde att det gnisslade. Kunde inte upptäcka något, tänkte då att jag får gå ut och göra min undersökning från andra hållet. Fick en stor överraskning när jag öppnade dörren. Det gnisslade överallt i buskarna. Då förstod jag att det inte var fel på AC:n som jag hade trott utan det var cikador som spelade mhamenbraner i bakkroppens hålrum. Drog mig till minnes vad jag hade läst flera år tidigare. Kunde bara skratta åt mig själv, lägga mig på sängen och lägga kudden över huvudet.

Cikador kan komma upp i en volym av 120 decibel enligt artikeln. https://lasvegassun.com/news/2014/aug/03/cicadas-never-ending-summer-alarm-clock/

När de avger sådana höga ljud stänger de av sitt hörselmembran i örat. Kanske bäst så.