Dagens bild  oktober 2019

Jätteträden på Taiwan. Ca 2000 år gamla
  

Alltid spännande med stora imponerande träd. Minns när jag första gången stod inför jätteträden i Kalifornien, Sequoiadendron giganteum. Man var verkligen imponerad av dessa flertusenåriga träd.

Men de såg ändå ut som typiska träd med en central topp. Samma sak när jag såg Australiens högsta träd Eucalyptus regnans, ett ännu högre träd men inte lika stort till volymen.

Taiwans imponerande träd är annorlunda, det syns inte på bilden ovan men på denna bild ser du också den konstiga toppen. Ja inte en topp som man är van vid utan flera toppar.

Inte så höga träd men flera lika stora toppar. Vissa toppar på detta träd ser lite döda ut. Men på följande bild ser du hur märkligt trädet ser ut. En tjock stam upp till en viss nivå sedan ett antal mindre toppar. Dessa bilder skickades till mig av min äldsta dotter som just nu befinner sig i Asien och har besökt ett antal länder bla Taiwan. Själv har jag aldrig sett något liknande.

Höjd drygt 50 meter, en diameter på 4 – 5 meter och en omkrets på över 20 meter. Betraktas som heliga träd av befolkningen och dessa klarar av jordbävningar och orkaner bra.

Det finns inte så gott om dem men helt nyligen har man hittat ett otillgängligt område med ca 100 träd av detta slag i den södra delen av den centrala bergskedjan som löper från norr till söder. Det största av dessa träd hade en omkrets på 15 meter

 http://focustaiwan.tw/news/asoc/201901050006.aspx

Namnet på trädet ärChamaecyparis formosensis (Formosan cypress, Taiwan cypress)

https://en.wikipedia.org/wiki/Chamaecyparis_formosensis

Släktet Chamaecyparis kallas på svenska Ädelcypress.

Några andra bilder från omgivningen.

Man kan tydligen åka tåg hit.

En jämförelse från Mexico som jag hittade på nätet.

Också en cypress mellan 2 o 3000 år, diameter 42 meter. Ett lika knepigt träd. Ser nästan ihopväxt ut.