Dagens bild 22 oktober 2019

 

Vidare sägs det att  ””Kvinnor som har ansträngt sig under hela skolgången riskerar att inte komma in på sin drömutbildning eftersom det är främst män som kommer in via högskoleprovet” skriver Ida Arnstedt, 1:a vice ordförande Liberala Studenter, och Emma Bjarnevik, riksstyrelseledamot Liberala Studenter, i en debattartikel i Göteborgsposten med rubriken ”Slopa högskoleprovet – för jämställdhetens skull”.

I artikeln konstaterar de också att 30 procent av alla högskoleplatser fördelas till dem som gjort högskoleprovet, samtidigt som kvinnor går ut gymnasiet med bättre betyg än män.”

Som gymnasielärare har jag haft många duktiga och flitiga flickor ofta ”bondtöser” och det är jag tacksam för. Alltid kul med elever som man kan inspirera och om de blir uppmärksammade utanför skolan med exempelvis beröm från myndigheter, organisationer av olika slag. Att elevarbeten blir undervisningsmaterial för andra organisationer är extra roligt. Dessutom har jag haft elever som fått pris av kungen.

Flickor och grabbar mognar på olika sätt och både mäns och kvinnors begåvning behövs i samhället. Flickor mognar på ett sätt som passar skolans upplägg men grabbarnas mognad är annorlunda. För några kommentarer till detta se

 http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2018/vecka46/db18nov12.htm

Frågan är varför man startade med högskoleprovet? Ja som du gissar, det var för grabbarnas skull men inte vilka grabbar som helst.

Det var för grabbarna från överklassen!

Tycker du det låter konstigt?

Dessa grabbar är ofta smarta men kanske lite lata, tar skolan med en klackspark.

Deras föräldrar accepterade inte att de skulle vara utan chans att komma in på högre studier. Att detta var bakgrunden till högskoleprovet berättades för mig en gång av en man från överklassen som var insatt i detta.