Dagens bild 15 oktober 2019

Får jag lov att presentera Stefan Kröpelin som har forskat i östra Sahara i över 40 år och är östra Saharas främste expert.

I denna video berättar han hur grönt och fint Sahara var för 5 – 6000 år sedan och tidigare. Stora sjöar och savannlandskap. Han har gjort 60 turer till öknen.
 

https://www.youtube.com/watch?v=JcsSHPjdsOo&t=

En liten rest av Saharas savannlandskap. I utkanterna av Sahara betas det för mycket.


Människor levde då i Sahara och de har lämnat tydliga märken efter sig som grottmålningar.

Och det finns fler sjöar än Tchadsjön. Detta var efter den stora istiden då världen var varmare än idag. När temperaturen sjönk och monsunerna ändrade riktning torkade Sahara ut och blev en öken fast inte lika stor öken som under istiden.

Vad tror han om Saharas framtid?

I en podcast från i år kan du lyssna på honom vad hans uppfattning är.

 https://podcasts.rp-online.de/gutleben/2019/04/18/033-vom-18-04-2019-warum-es-durch-den-klimawandel-bald-keine-wuesten-mehr-geben-koennte/

Han tror om det blir varmare så kan Sahara bli grönt igen med det kanske behövs uppemot fem grader mer än idag. Det största hotet mot dagens Sahara är en ny istid. Då blir Sahara större och torrare.

Den nuvarande uppvärmningen gör inte Sahara större. Han invänder mot de som säger att Sahara kommer att torka ut med nuvarande uppvärmning. Snarare har man sett en viss ökad nederbörd i vissa delar och om Sahara ökar så beror det på överbetning av boskapsdjur i utkanterna av Sahara.