Dagens bild 5 september 2019

Det finns många som vill lämna Afghanistan för ett liv i Väst. Här är en bok om varför en Afghan flydde till Sverige. Han jobbade mot knark och korruption vilket du förstår var nästan en omöjlighet i detta land. Efter två mordförsök flydde han mha flyktingsmugglare till Sverige vilket han också har skrivit en bok om.Han har också varit aktiv i debatten om invandring. Det är bara att googla på hans namn.

Ett tag hade vi en trevlig afghansk lärare på skolan för dessa ensamkommande men sedermera blev han heltidstolk. Fick helt säkert mycket arbete. Han berättade för mig att dessa ”ensamkommande ungdomar” var hitskickade av sina föräldrar. Sedan 2009 har över 33 000 föräldrar till dessa fått komma hit. De lyckades med sin föresats att först skicka sina söner hit. Se https://uvell.se/2019/09/03/ankarbarn/

Zulmay berättar i sin bok om ankomsten till Sverige och migrationsverket där en kvinna frågade efter hans identitet. Han hade med sig pass och andra papper som visade vem han var. Hon blev lite förvånad och han blev förvånad över hennes reaktion och han undrade om det var något fel. Hon berättade då att alla har ju tappat sitt pass eller andra identitetshandlingar när de kommer till Sverige. Minst 80 % har tappat sina pass enligt andra uppgifter.

Sedan hamnade han på en flyktingförläggning tillsammans med andra afghaner som bla höll på att fantisera ihop sina historier om hur utsatta de var i Afghanistan trots att de aldrig bott i landet, de kom ofta från Iran. Han fick också vet att man för ett par tusen kr kan köpa bra berättelser.

På 1990-talet kom många albaner till Sverige och en av dessa berättade för en av mina närmaste vänner ”att när bussen körde över Öresundsbron tog man fram saxar och alla klippte sönder sina pass och kastade ut dem. Min vän hade en affärsrörelse där han kom i kontakt med många invandrare.

Vad händer om du kommer till Kanada och säger att du har tappat ditt pass?

Läste för ett par år sedan att kom man utan pass så åkte man in i finkan och fick böta 1000 dollar och dessa pengar användes för att ta reda på vem du egentligen är. Har inte sett att de har ändrat detta även om de har fått en viss kritik för detta från vänsterhåll.

Alltså, Kanada har betydligt bättre kontroll över vem som släpps in i landet.

De släpper inte in horder av unga män med en okänd bakgrund. Ingen kan då skaffa sig flera olika identiteter vilket inte är så ovanligt i Sverige. De har heller inte släppt in lika många människor som har en hederskultur i bagaget när de kommer till Sverige.

Jag kan inte glömma vad damen sa till oss. ”Att hon aldrig behöver vara rädd när hon går ensam i centrum sent en kväll och att skulle jag glömma att låsa huset när jag går hemifrån gör det inget för det händer ändå aldrig något.”