Dagens bild 13 juni 2019

Bromöllas beslut om att förbjuda böner på arbetstid

https://nyheteridag.se/bromolla-forbjuder-bonestund-pa-arbetstid/

Eftersom jag har studerat Sharialagen har jag lärt mig en del om vad som gäller för den muslimska bönen.

Jag skickade följande info till Bromölla Kommun:

Om du som muslim missar dina böner under dagen.

Sharialagen har en lösning på detta bekymmer.

Du kan be ifatt dig när du kommer hem men du får inte hoppa över någon bön.

Samma sak om du missar en fastedag, då får du ta igen denna dag senare men innan nästa fasteperiod.

Sharialagen bok F del f2.7 och vidare.

Här läser vi om ”valid reason” och det kan innebära att man har sovit, glömt eller är på resa sägs det f1.5 och på så sätt missat bönen. I f2.7 sägs det att man ska klara av bönen så snart som möjligt om tiden inte är upptagen av något nödvändigt.

Är arbete och skolgång något nödvändigt?

Men när man tar igen sina böner måste man tänka på ordningen. Man får inte fuska med ordningen och antalet när det gäller bönerna.

Kan en muslim inte be under en skoldag eller under arbetstid går det alltså bra att be ikapp sig när han eller hon kommer hem. Det gäller bara att be på rätt sätt med de rätta orden och rörelserna, ha rätt riktning, hålla reda på antalet böner och be i rätt ordning.

Om en person till sin fasa upptäcker att han inte hade rätt riktning när han bad då gäller inte denna bön, den måste tas om står det i sharialagen.

Till hjälp för den troende att be på rätt sätt har sharialagen 284 olika lagparagrafer. Ingen behöver fundera över hur man ska be på rätt sätt, det är bara att läsa innantill.

Om man nu skulle glömma vilken/vilka av dagens fem böner man har missat är det bäst att be alla fem bönerna igen.

Vad händer då om någon avsiktligt nonchalerar bönerna och helt struntar i dessa?

Sharialagen har också svar på denna fråga.

I f1.4 sägs det att han ska avrättas om han inte ångrar sig.

I paragrafen f1.3 innan talas det om avfällighet och straffet för detta är avrättning. Detta är väl känt att avfällingar ska avrättas och flera muslimska länder har det inskrivet i sina nationella lagsamlingar som ex Saudiarabien.

Att man ska avrättas för att man medvetet slarvar med bönen är inte lika väl känt. Har aldrig hört talas om något sådant fall, kanske finns denna lagparagraf endast med för att inskärpa vikten av att sköta sina böner.

De bilder som finns här kommer från en av de åtta officiella shariaskolorna, nämligen Shafi. Denna samling med sharialagar finns översatt till engelska. Du kan själv köpa denna på Bokus.