Dagens bild 15 maj 2019

Det har blivit lite dåligt med inlägg på ”Dagens Bild” på sista tiden. Orsaken är mitt arbete med mitt nya pannrum.

Nu ska hopkopplingen ske under de närmaste dagarna. Gör allt arbete själv för att hålla nere kostnaderna.

En begagnad keramikpanna köptes för ett par år sedan plus två ackumulatortankar. Den röda är huvudtanken med en varmvattenslinga.

På nästa bild ser du den gamla pannan som i år fyller 50 år. En CTC-panna som sattes in 1969. Från början gällde oljeeldning. På den tiden då eldningsoljan kostade 19 öre litern fick bönderna betala skatt för att de använde ved från egen skog. Många bönder installerade då oljeeldning. Det var ju givetvis mycket bekvämare. Men så kom ju oljekrisen 1973/74 och då återgick vi till att elda med ved och så har det varit sedan dess. Skatten på egen ved togs också bort. Pannrummet gjordes då, 1969, i det gamla storskafferiet där också en tvättstuga, toalett inrättades. Då vår familj köpte detta ställe fanns det bara en toalett i andra våningen plus ett utedass på gården. Den gamle ägaren bodde i andra våningen och installerade toalett och centralvärme med vedeldning för sig på andra våningen. Arrendatorn fick bo på första våningen, värma huset med spis och kakelugnar och använda dasset på gårdsplanen. Så kunde vi inte ha det så därför renoverade vi värmesystemet och nu är det dags att göra en ytterligare renovering för att underlätta vedeldningen.

Nu har jag byggt till ett större pannrum där jag ska kunna lyfta in ett par pallar med ved på en gång med traktorn. En ny skorsten murade jag i höstas detta och detta med allt putsande på de murade väggarna gjorde att min axel blev överansträngd så därför blev färdigställandet av pannrummet försenat. Nu hoppas jag bli klart med hopkopplandet av den nya pannan med det gamla systemet under den kommande veckan och då kan jag riva den gamla plåtskorstenen som sattes upp 1969. Den som skymtar framför den gamla gröna pannan.

Så jag hoppas att längre fram komma igång mer med skrivandet. Det finns så mycket att skriva om.