Dagens bild 9 maj 2019

Att simma med valhajar när du besöker Filippinerna i april/maj

Bild från https://www.resafilippinerna.se/donsol/
En bra reseguide https://www.resafilippinerna.se/

Nu på morgonen fick vi veta att det hade gått bra med vår dotters besök i Donsol på Flippinerna. Donsol finns i den södra delen av den största ön, Luzon inte långt från staden Legazpi.

Hon och hennes kompisar fick se flera valhajar och simmade jämte dem. En mycket häftig upplevelse fick vi höra. Det var kanske som på bilden ovan.

När det blev allmänt känt i slutet på nittiotalet att många valhajar samlas här varje år kom också de som jagar valhajar hit men staten tog här ett snabbt beslut med att freda området. Det har också blivit allt fler valhajar på Filippinerna har jag fått höra. Nu har man börjat se dessa stora fiskar framför hamnen i Legazpi fick jag höra i somras.

Det finns fler platser på Filippinerna där man kan komma nära valhajar som Oslob på ön Cebu. Så här kan det se ut där och det ser inte bra ut. Vi har hört att det fungerar bättre vid Donsol än vid Oslob.

När man simmar med valhajar måste man följa vissa regler. Man får inte röra valhajen exempelvis och man måste vara minst tre meter från huvudet.

Så här är förbjudet att göra.

Med för mycket människor som kommer för nära dessa fiskar så störs de i sitt naturliga beteende.