Dagens bild 26 mars 2019

Klimatförändringar i Uganda var ett tema i ett TV-program på kunskapskanalen. Mer jordskred när det regnar kraftigt fick vi veta

Som du ser på bilden är all mark uppodlad. Endast lite skog på toppen av vissa kuller. När kraftiga tropiska skurar kommer blir det ofta jordskred. Inte svårt att förstå.

Enligt TV Vetenskapsradion är det klimatförändringar bakom fler jordskred idag än tidigare. De visade i programmet hur man höll på med att plantera träd för att stoppa jordskreden.

I TV programmet fick vi också veta att pga befolkningstillväxten har man huggit ned mer skog. Och då blir det mer jordskred. Nu skulle man plantera med träd för att motverka jordskreden. Detta är ju något bra eller hur.  Men detta är i sig själv inga klimatförändringar. Människor idag får rätta till föregående generationers misstag. Detta har skett många gånger.

Sedan sägs det att det regnar kraftigare nu för tiden. Det har alltid regnat kraftigt i tropikerna, det är något som alla kan intyga som rest i tropikerna. Känner mig lite misstänksam inför sådana påståenden.

Den totala regnmängden tycks inte ha ökat i alla fall. Det tycks ha varit mer regn på 90-talet än senare enligt detta diagram.

Varmast är det i jan-april.  Det har blivit varmare under dessa månader på 2000-talet än under första årtiondet på 1900-talet.Ett exempel nedan från Karamoja i den nordöstra delen.

Hittade ett annat diagram över regnmängderna från Mbarara som ligger på landsbygden mitt i den södra delen av landet.  Från 1900 till år 2000 ser man inga större förändringar i den totala regnmängden.

Hur är det då med befolkningsutvecklingen? Detta är en viktig fråga.

1990 var det 17 milj invånare.

2014  var det 34 milj inv

2019 är det 45 milj invånare

En sjusärdeles utveckling! Här har vi den riktigt stora förändringen.

Ytan är ungefär som halva Sverige.

Så stor folkökning på en sådan liten plats. Inte undra på att det är problem.

11 miljoner fler människor på ca fem år.

 

I denna forskningsrapport får vi veta att regnen har minskat något ca 8 % totalt sett, precis som det första diagrammet visar. Men det finns också undantag från detta.

https://pubs.usgs.gov/fs/2012/3062/FS2012-3062.pdf

Se även

https://ccafs.cgiar.org/blog/changing-climate-karamoja-region-uganda-impacts-and-communities%E2%80%99-adaptation-strategies#.XJf98ihKi70

Slutsats: Jordskreden orsakas av människor huggit ned för många träd som du kunde se på första bilden. Detta i sig själv är inga klimatförändringar.