Dagens bild 14 mars 2019


Landet Botswana har blivit en fristad för elefanter i södra Afrika det finns nu ca 130 000 st i landet och det börjar bli lite mycket. 40 % av landytan är någon typ av skyddade områden, nationalparker, reservat osv

A herd of elephants near the Linyanti River in northern Botswana. Image by Roger Borgelid for Mongabay.

https://news.mongabay.com/2019/03/elephant-in-the-room-botswana-deals-with-pachyderm-population-pressure/

Botwana är ett land som är större till ytan än Sverige men med endast 2,2 miljoner invånare vilket ger 3,8 inv/km2. Jämfört med andra länder är det välmående. Diamant och mineralutvinning samt alltfler turister för de har gott om vildmarker och det mest utmärkande vildmarksområdet är Okavangodeltat i den nordvästra delen. Största problemet är att ca 30 % av befolkningen är smittade med HIV. Botswana ligger inklämt mellan Sydafrika, Namibia, Angola, Zambia och Zimbabwe även om en smal sträcka av Namibia finns mellan Botswana och Angola men för det vandrande djurlivet betyder det inte så mycket.

Det berömda Okavangodeltat.

Det finns alltså väldigt gott om elefanter i detta land. Botswana har flest elefanter i hela Afrika. Det blir för många konflikter nu. Den illegala jakten efter elfenben har ökat.

Man funderar på vad man ska göra. Storviltsjakt? Tidigare har jakten varit förbjuden och den illegala jakten har tryckts tillbaka med K-pistar. Nu under den nye presidenten är det andra tongångar och storviltsjakt utreds.

Många av elefanterna har vandrat hit från grannländerna för elefanterna vet var det är lugnast för dem så därför behövs det vildmarkskorridorer in till grannländerna. I Okavangodeltat finns det ett rikt djur och fågelliv.

Vissa delar torkar ut under torrtiden så varje vattenhål är värdefullt. Speciellt i sydväst som är en del av Kalahariöknen.

Baobträd är utmärkande för Botswana. De kan bli upp till 3000 år gamla. Innehåller mycket vatten och den saftiga barken blir ofta avgnagd i torrtider. Det finns 9 arter av detta trädslag.

Vildmarksväg med strutsfamilj.