Dagens bild 8 januari 2019

En ny intressant bok med intressanta fynd från den svenska fjällkedjan

Trädgränsen längs vår fjällkedja är som kvicksilvret i en termometer. När det är varmare når trädgränsen högre upp längs fjällsidan och tvärtom. Fast detta verkar vara jättesvårt för folk att förstå.

Denna bok kostade 375 kr, är inte så tjock men den representerar ett stort forskningsarbete. På många ställen i fjällkedjan ovanför trädgränsen hittar man stora stockar och stubbar efter tallar vilket visar att det var storskog på dessa platser en gång i tiden. Och i fjällbjörkskogen hittar man rester efter jättetallar.

Till och med när våra små glaciärer smälter undan så hittas kraftiga trädstammar under glaciären. Ett exempel i boken är från Kittelglaciären i Kebnekaisemassivet 1240 möh. Denna forna växtplats är 700 meter högre är nuvarande trädgräns. En stock daterades till 9010 före nutid. Detta var under stenåldern.

Varför hittar man sådana trästockar på dessa platser? Det var varmare förr.

Har tidigare fått lov av Leif Kullman att använda några av hans tidigare bilder på min hemsida. Därför visar jag dessa tidigare bilder en gång till. Det visar vilka enorma tallar det en gång växte där det idag bara finns skräpskog.

I denna nya bok finns det ännu fler exempel på detta.

När man nu pratar om att temperaturen är så hög så glömmer man bort att vår skandinaviska fjällkedja är som en stor liggande termometer och denna termometer visar att dagens uppvärmning inte är speciellt märkvärdig.