Dagens bild 7 januari 2019

God fortsättning på det nya året!

Vill med denna text önska alla mina läsare en god fortsättning.

Snön lyser fortfarande med sin frånvaro mitt i Västergötlandsom du ser på bilden ovan som togs i söndags. Ofta har det kommit snö under annandagen men inte i år. Hur är det då globalt? Vi får ju inte bara tänka på vår lilla del av världen.

Vi besöker Snow Lab vid Rutgers University USA. Universitetet med det vackraste namnet och som alltid har koll på snöläget i världen. Av den norra hemisfären var ca 47.5 miljoner km2 snötäckt v 52, se den röda pilen. De blå staplarna är medelvärdet för de tre vintermånaderna.

Snöläget på olika platser är varierande. Halva Grekland är vitt säger en rapport. Häftiga snöfall i Japan, Österrike, Oklahoma osv. Inte alla slipper undan som vi.

Man kan alltid hoppas att det ska bli bra för oss enskilda men för vårt samhälle ser det mörkt ut på flera sätt. Som enskild person vill man kunna leva på sin lön/pension. Man vill att skolan ska kunna fungera, att få rätt sjukvård i tid. Man vill kunna känna sig trygg och lugn både hemma och i staden. Man vill att gamlingar ska behandlas bra och inte luras och rånas vare sig av romer eller av andra.

Skjutningar, bomber, bilbränder och granater nästan något av detta varje dag. Kvinnor blir antastade och våldtagna. Varför blir det inga krafttag mot den ökande oordningen?

 

Vi har alltför många dysfunktionella politiker i vår riksdag. Den som de flesta tänker på just nu är Annie Lööf. Vänsterut i diskussioner med socialdemokrater ville hon att sakpolitiken skulle få bestämma och att politikerna skulle samla sig runt landets viktiga frågor vilket är en förståndig ståndpunkt. Men i samband med röstandet för Ulf Kristensson som statsminister så flödade istället hennes känslor, det var inte tal om några samtal runt sakpolitiken.

Demokratin angrips från flera håll och klimatfrågorna anges som skäl till att sätta demokratin på undantag något som framkom på klimatmötet i Katowice och i de rapporter som föregick detta, framkom allt tydligare en önskan från FN (hela ledningen från generalsekreteraren och nedåt samt påhejad av New York Times, Washington Post, Naomi Klein, diverse miljardärer samt i Sverige Wijkman, Rockström, Holmgren och Tännsjö) om att införa en klimatdiktatur ledd av FN “vilket krävs för att rädda klimatet”. Detta påpekades på bloggen Klimatsans.

Alla problem kan lösas och en lyckligare människa kan åstadkommas bara den förhatliga demokratin på något sätt kan fås att försvinna. Inspirationen är hämtad från Kina, Nordkorea och gamla Sovjetunionen med sina diktatoriska metoder och planekonomi. Det vet ju alla hur bra det har gått för miljön i dessa länder. F.ö. blev slutrapporten från mötet i Polen en gäspning. Kina och Indien kan fortsätta sin kraftiga kolkraftutbyggnad (men förhoppningsvis med ordentlig rökgasrening).

Gula västarna rör runt i Frankrike men inte i Italien.Varför? Jo, i Italien talar ledare som Salvini med folket och inte till folket som Macron gör med sina franska undersåtar. Salvini visar att han bryr sig om italienarnas oro. Han har stoppat den ohejdade ekonomiska migrationen över Medelhavet. När jag var i Italien för ett och ett halvt år sedan och bodde på Lido di Venezia träffade jag tidigt en morgon en strandvakt utanför ett hotell. Han var från Senegal i Västafrika. Han hade kommit över Medelhavet och hade även hunnit med en sväng till Skåne berättade han för mig. Nu hade han ett jobb i Italien. Han sa till mig att den absoluta majoriteten som tar chansen att färdas över Medelhavet är ekonomiska migranter.

Ska du till Venedig i framtiden kan jag rekommendera Lido di Venezia, lugnt och skönt. Det går snabbt att komma in till Venedig med taxibåtarna.

 

Det kanske är dags nu att ta på sig de gula västarna även i vårt land som några har börjat med.