Dagens bild  20 december 2018

Konflikter i världen A till Ö


Vad kan en gemensam nämnare vara?

Krigen i Afghanistan har pågått i mer än 30 år och har gjort landet till ett av världens fattigaste länder. En långvarig sovjetisk ockupation efterföljdes av tio år med inbördeskrig och islamiskt styre. År 2001 invaderade USA Afghanistan och idag pågår en väpnad konflikt mellan den väststödda regimen i Kabul och talibanerna. Afghanistan erövrades och blev muslimskt år 705 -800 och de gamla religionernablabuddismoch hinduism är idag utrotade.

Algeriet, är oroligt i de södra och östra ökenområdena gränsande till Mauretanien, Mali, Niger och Libyen, inklusive turistregionerna Tamanrasset och Djanet.

Al-Qaida är ett islamistiskt terrornätverk upprättat av Osama bin Laden. Al-Qaida har stått bakom flera stora terrorattentat, bland annat attacken mot New York och Washington den 11 september 2001.

Azerbajdzjan är delvis oroligt, framförallt i gränsområdena och terrorhot från muslimska grupper förekommer.

I Burma har buddisterna tröttnat på muslimerna och kört ut många till Bangladesh. En etnisk/religiös katastrof av stora mått.

I Centralafrikanska republiken är spänningarna fortsatt allvarliga och strider har nyligen pågått i Bangui samt på andra håll i landet. Konflikten har accentuerat etniska och religiösa motsättningar mellan de olika grupperna. Övergrepp mot civila, också mot barn förekommer i stor omfattning.

Cypern har varit delat i två av den så kallade gröna linjen sedan år 1974, då Turkiet invaderade Cypern. Kristna grekcyprioter och muslimska turkcyprioter har problem med att leva tillsammans och enas om öns framtid.

Den islamiska staten (IS), kallas även ISIS och ISIL, är en islamistisk militant terroristgrupp som idag har blivit av med de stora områden i Irak och Syrien som de kontrollerade, men många av de kriminella terroristerna finns kvar. IS har gjort sig skyldiga till brutala brott mot mänskliga rättigheter och rekryterat krigare från hela världen. Grabbarna som skar huvudena av flickorna i Marocko hade svurit trohetsed till IS.

Egypten är det oroligt på Sinai-halvön och på andra ställen, muslimska terrorgrupper genomför regelbundet terrordåd, nu senast vid Giza, pyramidområdet.

Etiopien är oroligt i sydöstra muslimska Ogadenprovinsen och vid gränsen till Somalia.Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tillsvidare från alla resor inom 10 km från Etiopiens gränsområden mot Eritrea, Sydsudan och Somalia(inklusive Somaliland). Undantaget är huvudvägen mellan städerna Axum och Adigrat.

På Filippinerna kämpar det muslimska Morofolket för självständighet från Filippinerna. En väpnad konflikt har pågått sedan 1960-talet och tusentals människor har dött.Deeutom finns det grupper som Abu Sayaf som har svurit trohet mot IS.

Israel ockuperade de syriska Golanhöjderna 1967 och har sedan 1981 hävdat att det är israeliskt territorium. Syrien kräver att området ska lämnas tillbaka och har stöd av det internationella samfundet.

I Indonesienär det konflikter mellan muslimer och kristna. Senast i år bombades tre stycken kyrkor. Muslimer accepterar inte de kristna som oftast är kineser i landet. Islamiska staten etablerar sig mer och mer i landet.

USA invaderade Irak den 20 mars 2003 utan stöd från FN. USA menade att man kunde bevisa att Irak hade massförstörelsevapen och samarbetade med terrornätverket al-Qaida. I slutet av 2011 drog sig de sista amerikanska styrkorna ut från Irak. Konflikten mellan olika muslimska grupper har eskalerat och landet präglas av laglöshet, våld och terror. Innan USA invaderade hade diktatorn Saddam Hussein fört krig mot kurderna, Iran och Kuwait med miljoner döda muslimer som resultat och USA är tillbaka med färre soldater. Även Sverige har 70 soldater i Irak.

År 1948 upprättades staten Israel på mark som araberna anser vara deras. Trots att ett beslut i San Remo 1920 då det sönderfallande Ottomanska Riket blev till dagens Turkiet, och de övriga enorma landområdena gick till olika arabiska nationer, mer eller mindre existerande som provinser innan och det palestinska området/mandatet – hela – skulle bli det judiska nationalhemmet. Detta är alltså ett bindande beslut, inte bara rådgivande, som de flesta resolutioner från dagens FN. Mandatet utgör kanske 0.5 % av det Ottomanska Riket förutom Turkiet, så 99,5% gick till araber. Men de är inte nöjda. Sedan dess har en stor del av det palestinska mandatet blivit till Jordanien och den israeliska delen är nere i ca 0,1 procent av det araberna fick men det är för mycket för araberna. På den tiden fanns inget som hette palestinier, det är en modern skapelse från 1960-talet.De sk palestinierna vill inte ha någon tvåstatslösning. Förslaget ratificerades aldrig i det palestinska parlamentet. Problemen kommer säkert att fortsätta 1000 år till.

Det finns flera grupper i Jemen med motstridiga politiska intressen. Dessa är ofta i våldsamma konflikter med varandra. Den huvudsakliga konflikten i Jemen i dag står mellan rebeller från Houthi rörelsen och de statliga Sunni myndigheterna. Konflikten har accelererat till öppet krig med Iran (Shiamuslimer) och Saudiarabien (sunnimuslimer) på var sin sida.

Kashmir är namnet på det bergsområde som ligger på gränsen mellan Pakistan, Indien och Kina. Delar av Kashmirs befolkning vill vara självständiga. Många pakistanska muslimer menar att Kashmir tillhör Pakistan, som är muslimsk, medan hinduiska Indien tycker att området ska tillhöra dem.

Kenya är oroligt mot gränsen till Somalia och muslimska terrorgrupper slår regelbundet till.

Kina, oroligt i de muslimska västra delarna av landet, i provinsen Xinjiang där över hälften av befolkningen är muslimer och Uigurerna är mest kända . Terrordåd förekommer och kineserna har bestämt sig för att omskola dessa.

Kristna Serbien vill att muslimska Kosovo ska vara en del av Serbien medan Kosovo strävar efter att bli en självständig stat.

Kurderna är den fjärde största folkgruppen i Mellanöstern och lever i ett område som är delat mellan Turkiet, Irak, Iran och Syrien. I Turkiet har kurderna slagits för ett oberoende Kurdistan i mer än 100 år. Många tusen människor har dödats i konflikten.

Konflikten i Libanon är ett resultat av den långvariga maktkamp som förekommit mellan olika religiösa grupper. Landet har även blivit ett krigsfält i andra regionala konflikter. När de kristna var i majoritet kallades landet Mellanösterns pärla och Mellanösterns Paris, men nu är muslimerna i majoritet och Hizbollah är nu den mäktigaste gruppen.

Libyen råder inbördeskrig mellan olika muslimska grupper. Obamas krig förstörde Afrikas mest välmående land.

Mali var länge ett handels- och kulturcentrum i nordvästra Afrika. Idag präglas landet av konflikter mellan regeringen, nomadiska tuareger och muslimska terroristgrupper. Sverige har 300 soldater i Mali.

Mauretanien, oroligt i hela muslimska landet.

Niger är oroligt, 80 procent av invånarna är muslimer.

Nigeria slits med ständiga sammandrabbningar mellan muslimer och kristna. Särskilt framträdande är den islamistiska terrorgruppen BokoHaram vilken härjar mest i de nordöstra delarna.

I Pakistan är det regelbundet attacker på kristna.

Ryssland – Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till de ryska delrepublikerna där islam är framträdande Tjetjenien, Ingusjien, Dagestan och Nordossetien, Kabardinien-Balkarien (inklusive Elbrusområdet), Karatjajevo-Tjerkessien samt de östra och södra delarna av regionen StavropolskijKraj.

Somalia har kontinuerligt varit i inbördeskrig sedan 1991. Landet är nu så splittrat att det egentligen bara är de yttre landsgränserna som gör Somalia till en enhet. Ständiga tvister mellan olika klaner är huvudorsaken till de långvariga konflikterna. Al-Shabab den mest framträdande muslimska extremistgruppen idag som bekämpas av olika oppositionella grupper, av Somalias regering och av fredsbevarande styrkor.

Tio år med krig har gjort Darfur i Sudan till ett av världens fattigaste områden. Hundratusentals människor är på flykt och FN kallar konflikten en humanitär katastrof. Konflikten är mellan vem som ska kontrollera vad mellan kristna och muslimska grupper.

Det syriska inbördeskriget är en pågående konflikt mellan myndigheter, i ledning av Bashar al-Assads Baath’s regim, och flera oppositionsgrupper. Det pågår även strider mellan de olika oppositionsgrupperna. Ryssland och Iran stöttar Assad-regimen medan USA och allierade, såsom Turkiet, Saudi-Arabien och Qatar bistår några av oppositionsgrupperna. Nu ser det ut som Ryssland och Assad ska vinna men det kan ändra sig.

Thailands södra muslimska delar förekommer muslimska terrordåd regelbundet.

Den muslimska republiken Tjetjeniens självständighetsförklaring från Ryssland år 1991 var början på ett krig som skulle vara i 20 år. Mer än 150000 människor dog i konflikten som under de senaste åren har spridit sig till resten av Kaukasus där stora delar av befolkningen är muslimsk.

Tchad har inbördeskrig varit en del av vardagen sedan självständigheten år 1960. Konflikten grundar sig i spänningar mellan de olika etniska grupperna i landet. Landet har på senare tid påverkats av och är delvis indraget i inbördeskriget i Darfur. Historiskt sett har det förekommit stark fiendskap och oenighet mellan muslimerna i norr och de kristna i söder.

Tunisien – muslimska terrorattacker förekommer och oroligt i gränsområdena.

Turkiet är oroligt, framförallt i de östra regionerna men terrordåd förekommer på andra ställen.

Denna lista kopierades och inspirerades av https://petterssonsblogg.se/2018/12/26/mordvideon-fran-marocko-blev-en-vandpunkt/#more-271821