Dagens bild 15 november 2018

Kanske dags att köpa extra D-vitamin?

Just nu är det solfattigt och då även fattigt med UV-strålning vilket påverkar huden och det produceras mindre D-vitamin.

Livsmedel ska berikas ännu mer med D-vitamin från och med i år läser vi. Se

https://www.doktorn.com/artikel/nu-blir-det-l%C3%A4ttare-att-f%C3%A5-i-sig-d-vitamin-fler-livsmedel-berikas

 

Hur länge har vi känt till detta? I 100 år. En läkare i London vid namn Edward Mellanby fick i uppdrag att studera trolig orsak till det vi kallar engelska sjukan vilket ger blaskelettförändringar. Han började med att studera hundar i bur som endast fick gröt och dessa hundar utvecklade motsvarigheten till vår engelska sjuka. Dessa hundar kunde botas med fiskleverolja. Han förstod då att det var brist på en näringsfaktor som orsakade engelska sjukan. Senare identifierades ämnet exakt och kallades D-vitamin.

För människor som vistas mycket i solen är det ingen risk att få denna sjukdom som exempelvis massajer i Kenya.

Dessa massajer har aldrig någon D-vitaminbrist.

Men det finns andra grupper av människor som lever i soliga miljöer som har D-vitaminbrist. I Saudiarabien är det vanligt bland många grupper och speciellt allvarligt är det att det bland unga kvinnor råder D-vitaminbrist till 100 %.

 

Varför? Studera bara denna bild som jag hittade på en blogg av en svensk kvinna som bott i Saudiarabien. Du förstår säkert varför.

http://gotoanna.blogspot.com/2007/10/kldsel-abayan.html

När vi var i Qatar i somras fick vi veta att det är samma sak i Qatar.

Alla kvinnor äter D-vitaminpiller i dessa länder. Dessa kvinnor är säkert tacksamma för den västerländska vetenskapen som upptäckt detta.

Vi är skapade så att huden behöver UV-strålning för att bilda D-vitamin. Religionen hindrar dessa kvinnor att få vitaminet på naturlig väg.

Religionen kan alltså vara medicinskt skadlig. Det finns tillräckligt med sol i Arabien!

D-vitaminbrist drabbar inte bara skelettet utan även andra viktiga delar i kroppen.

På senare tid har man börjat fråga sig om inte D-vitaminbrist ligger bakom fler sjukdomar.

 

”Brister kan ge allvarliga konsekvenser

D-vitamin som också är ett hormon med steroida effekter, likt våra könshormoner, är delaktig i många kroppsliga processer och brister gör att kroppen inte kan fungera normalt. Allt fler läkare förespråkar högre doser av D-vitamin och forskning visar att brist kan ge allvarliga konsekvenser.

 

Immunförsvaret, benstommen, muskelstyrkan och den kognitiva förmågan, är alla beroende av D-vitamin för att upprätthålla normal funktion. D-vitamin skyddar dessutom mot många olika cancerformer. Vitaminet är också viktigt för energiomsättningen, bildningen av tyroxin och sköldkörtelns förmåga att jobba normalt. Man har sett samband mellan, depression, nedstämdhet och självmord och brist på D-vitamin…………..Vissa specifika grupper har extra stor riska att utveckla allvarlig D-vitaminbrist. Till riskzonen hör personer som av olika anledningar undviker solen, bär täckande klädsel och har mörkare hy . Även veganer kan få svår brist på D-vitamin eftersom vegansk kost i princip inte innehåller något D-vitamin.” Se https://kurera.se/d-vitaminbrist-kan-orsaka-allvarliga-sjukdomar/

Vidare läser vi att: ”Forskarnas intresse för vitamin D har de senaste åren blivit allt större och allt fler sjukdomar kopplas till brist på vitaminet. Bland dem som brukar nämnas, förutom benskörhet, är högt blodtryck, cancer i tjocktarmen och i bröst och prostata, allvarliga infektionssjukdomar och autoimmuna sjukdomar som MS, reumatoid artrit och diabetes.

 

När det gäller diabetes har bristen satts i samband med såväl typ 1 som typ 2, i alla åldersgrupper. Nyligen publicerade norska forskare en studie (se högerspalten) som visade att också barn till kvinnor som under sen graviditet hade låga halter löpte större risk att insjukna i typ 1 diabetes innan de fyllde 15 år.”

http://www.vetenskaphalsa.se/moderna-tiders-solbrist-bakom-diabetes/