Dagens bild 12 november 2018

Läsvärt från tidskriften Kvartal

https://kvartal.se/artiklar/att-forhindra-mans-vald-kraver-kunskap-om-biologi/

Artikeln avslutas med en frågeställning.

”Testosteron gör oss mer benägna att göra det som krävs för att uppnå och bibehålla status. Den viktiga punkten här är vad som krävs. Om man skapar rätt sociala förutsättningar kommer människor som får förhöjda testosteronnivåer av en utmaning att tävla som galningar om att vara den som kan göra flest snälla saker mot andra. I en värld som plågas av det manliga våldets gåta, är problemet inte att testosteron kan höja nivån av aggressivitet. Problemet är att denna aggressivitet så ofta belönas.”

 

Några kommentarer.

En gång i tider lyckades Katolska kyrkan delvis göra om våldsamma krigare till riddare med vissa ”ädla ideal”. Vi måste på samma sätt återinföra gentlemannaidealen för grabbar.

 

Flickor och grabbar kan inte uppfostras på samma sätt.

Ofta säger man att flickor mognar tidigare än grabbar. Jag vill hävda att det inte är så stor skillnad även om flickor ligger något före. Testosteronet verkar inte långsammare än östrogenet men pojkar och flickor mognar på olika sätt och detta har inte alla fattat. Flickor mognar på ett sätt som passar bra in i vårt samhälle/skola, de tar mer ansvar. Just detta med att ta mer ansvar är en rent biologisk företeelse. Efter genomgången pubertet är flickornas kropp redo att ta emot ett barn. Då fungerar det inte att vara lekfull hela tiden, inte tramsa och slarva. Man måste inse när det är allvar och ta viktiga saker seriöst. Det gör majoriteten av flickorna i skolan vilket gör att de har för länge sen kört om pojkarna betygsmässigt.

 

Grabbarna mognar på ett annat sätt än flickor.

Som alla vet är det flickor som väljer och de väljer sådana ”hannar/grabbar” som på något sätt är mer framträdande och seriösa och som det kan bli något av. Testosteronet gör att grabbar måste höras och synas. De måste alltid göra sig påminda i skolan och det gör man genom prat och stök eller banka extra när man får en hammare i handen. Åren efter genomgången pubertet är en enda stor övning i att synas och höras, spela apa säger en del vuxna. När de väl har nått en viss nivå och haft bra manliga förebilder och en vägledning som gett dem ett visst motstånd, kan de utveckla sin seriositet, satsa mer på sin utbildning, de vet att de kan bli valda. De kan bli män. Förr i tiden var militärtjänsten viktig för att göra män av grabbar. På den tiden såg tjejer tydlig skillnad mellan de som gjort militärtjänstgöringen och de som inte gjort denna.

 

Läste en gång en australisk undersökning om när grabbar blev män enligt dem själva. Det var när de fick sitt första barn. Då förstod de att de måste bli mera serösa. I ett fall berättade en man att det var först när hans andra barn föddes som han blev man.

Diskuterade detta med en klass där de seriösa flickorna satt längst fram och de snackande kommenterande och mer högljudda grabbarna satt längst bak. Tog upp de tankar som jag skrivit ovan och sa till grabbarna att flickorna vill se lite mer manliga egenskaper hos er. Flickorna nickade tyst och grabbarna tänkte till lite och var lugnare under resten av lektionen men glömde snart detta för nästa lektion var de likadana som de brukade vara, deras biologi gjorde sig påminda.

Detta att grabbar och flickor mognar olika måste vi ta mer på allvar i skolan och stökiga grabbar måste få ett mer och även ibland stabilt motstånd.

 

På vår skola har vi en skolvärd som kan bjuda ett sådant motstånd. Han kallas Ferry. En stor och kraftig man med häftiga tatueringar på sina svällande muskler och bördig från Iran. Han har också ett stort hjärta för eleverna och är omtyckt av dem. Ingen kille vågar sätt sig upp mot honom. Minns en gång då en grabb hade svurit åt mig. Jag accepterade inte detta och jag körde ut honom även om han var lika lång som jag själv. Nämnde detta för hans mentor och när jag började nästa lektion efter en håltimme så kom plötsligt denna grabb in i klassrummet och bad så mycket, på ett fint sätt, om ursäkt för att han hade svurit åt mig. Det som hänt under tiden var att denna grabbs mentor talat med vår skolvärd och grabben hade antagligen fått en uppsträckning av skolvärden som påverkade honom. Och han bad om ursäkt. En annan gång hjälpte han mig med att ge en invandragrabb en rejäl uppsträckning och denna grabb blev så liten. Ferry sa en gång till mig att ”det är tur att jag inte är svensk för nu är det ingen som kan kalla mig rasist”.

Alla skolor skulle behöva en Ferry. Lyssna på intervjun med honom.