Dagens bild 19 oktober 2018

Brittsommar – allting har ett slut

Visst har det varit ett skönt väder under första halvan av oktober.

Kallas Brittsommar. Enligt Wikipedia ”En exakt definition av begreppet saknas, men SMHI skriver att "i allmänhet avses varma och soliga dagar omkring Birgittadagenden 7 oktober”. Uttrycket brittsommar hänger samman med Birgitta och Britta, som har namnsdag 7 oktober, ursprungligen firades vid heliga Birgittas helgonförklaring 7 oktober 1395. Det var då det hölls Brittmässa (ibland skrivet Brittmäss), en officiell höstmarknad. Ibland sägs att det endast är varma perioder runt den 7 oktober som kan kallas brittsommar.

Brittsommar är huvudsakligen det samma som det engelska begreppet "Indian summer" (indiansommar). Begreppet används i USA och Kanada om en återkommande period på hösten med varmt och lugnt väder som kan innehålla dis och solrök.”

Den häftigaste brittsommar som jag upplevt var på 1970-talet. Vi höll på med vårt familjejordbruk då och förutom grisuppfödning försökte vi oss på potatisodling utan besprutning. Potatisen tog vi alltid upp i början av oktober när skörden av spannmål var klar. Ett år var det en härlig Brittsommar men tyvärr minns jag inte vilket år det var. Vi höll på med potatisupptagning och det var torrt i jorden och varmt i luften. Den torra sandjorden var så torr och varm att jag gick barfota i jorden och det var varmt och skönt om fötterna.

En sådan sak får man bara uppleva en gång i livet.

Höstfärgerna har varit fina men allt fler löv trillar av. Björkarnas lövskrud blir att tunnare.