Dagens bild 12 september 2018

MountMayon, södra Luzon, lika lugn som varje gång då jag besökt Filippinerna. Värre var det i vintras då vulkanen hade ett stort utbrott och som mest var ca 80 000 personer evakuerade.
http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2018/vecka04/db18jan23.htm
http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2018/vecka05/db18jan29.htm

Tiden går fort, en extra varm sommar är till ända, resan till Filippinerna var som vanligt trevlig, det var sex år sedan sist jag var där sist och jag kunde konstatera när jag tänkte tillbaka på utvecklingen sedan 1991, vilket var det första året då jag besökte Filippinerna att det är precis som Hans Rosling skriver om, en enorm utveckling. Från början av 90-talet var det ca 60 miljoner människor i detta land. Nu är det ca 100 miljoner men ändå ser man tydligt hur utvecklingen går framåt och att allt fler får det bättre. Det byggs som bara den i landet, både i huvudstaden Manila och på landsbygden. Antal barn per kvinna går ned och enligt en sjuksköterska som sysslade med vaccinering och registrering av nyfödda men även undersökningar av populationstillväxten så är det nu ca två barn per kvinna i genomsnitt,i den övärld där mina svärföräldrar bor, där det förr i tiden var mer än dubbelt så mycket.

Det blev också ett litet stopp på vägen dit, i Doha som är huvudstaden i Qatar, i Persiska viken. 45 grader i skuggan, det var något att uppleva, efter en stund ute i värmen var det skönt att komma in i bilen med AC igen.

Just nu sitter jag här och har lite svårt att bestämma mig för vad jag ska skriva, lite för mycket intressant att kommentera.


Det har ju också varit ett val och själv gick jag runt i valstugorna i Alingsås med en lång lista med frågor till politikerna där. Något som jag kommer att skriva om. Det finns frågor som borde upp mer på dagordningen.

Som sagt så var det extra varmt i maj och juli, skördarna häromkring nästan halverades. En påminnelse om sjuttiotalet då vi hade en massa torra försomrar då också skörden blev mycket sämre. Fast maj var ju varmare i år. Tänker speciellt på det varma året 1975 då det inte regnade på sommaren fast då var det tvärs om med värmen, normalt i maj men sedan så stegrade sig värmen med en extra varm topp i augusti. Läste även om året 1758, då man på den tiden bara använde grön energi. Sommaren började i maj månad och hela sommaren var varm och torr och regnen kom inte tillbaka förrän i oktober, i år kom regnen tillbaka i augusti vilket var en stor fördel. Det finns inte så många observationer från det året så jag behöver kolla lite mer. Denna enstaka varma sommar har ingenting att göra med ökad CO2-halt i atmosfären.

Men det är intressant att erfara hur varmt det kan bli redan i maj när solen får stråla fritt utan några moln som skymmer och molnigheten har ju minskat något under senare decennier. Nu var det högtrycken som bestämde allt. Lite kompensation för de dåliga somrarna 2017 och 2016. 2016 var mina filippinska svärföräldrar här på besök och de fick erfara en för det mesta kall svensk sommar, de fick frysa lite mitt i sommaren.

Tiden går fort som man säger och åren flyger iväg och rätt som det är så är man pensionär. Ingen skola för mig denna termin, bara lite vikariat än så länge men jag fick ändå träffa mina gamla elever som fortfarande är kvar på skolan. Kul att träffa dem och att se hur glada de blev över att se mig igen och dessutom fick jag några kramar. Nu sitter jag här som pensionär och det känns skönt fast inte sysslolös på något sätt men jag hoppas på att längre fram få mer tid till att skriva.

Några bilder från San Ramon på Filippinerna.

Först färjan Jessica som var helt nybyggd fast samma namn som tidigare. Går från Legazpi till San Ramon. Min svärfar mitt i bild. Resan tar ca 3 timmar.

Vid ankomsten till San Ramon var hela byn på fötter, en stor basketturnering var på gång.

Pinnflickor i början på en parad med basketbollspelare.

Efter kom pojkar med trummor.

Sedan olika basketlag i olika färger.

Spelet igång

En del av publiken