Dagens bild 18 juni 2018

Sommarkonserten fån slottet Schönbrunn i Wien. Besökte denna plats för drygt 10 år sedan med min familj. Det var extra trevligt att se denna konsert när man har varit på platsen.

https://www.svtplay.se/video/18343146/kulturstudion/kulturstudion-wien-nur-du-allein
Programmet ligger kvar till 23 juni enligt uppgift.

Programmet innehåller inte bara konserten utan ger också historia bakom wienermusiken


Har man en konsert med en symfoniorkester som Wiener Filharmoniker på ett ställe som detta måste man också ha med en operadiva. Hon sjöng bra. Anna Netrebko är hennes namn.

Längst upp i parken finns ett häftigt café, kallas Gloriette. Ett skönt fikaställe, vi njöt när vi var där. Men vid konserten var fullt med folk på planen nedanför.

Utsikten från dess tak under konserten.

Det var blandat med musik inte bara Straussvalser.

Säkert en skön kväll för de som fått biljetter till denna upplevelse.

Vad tänker man då på efter en sådan konsert med en tjusig inramning och miljö som vid Schönbrunns slott?

Jag tänker på överlägsenheten hos den europeiska kulturen. Den som uppfann symfoniorkestern.

Vi saxar några rader från wikipedia. ”Symfoniorkestern har sin grund i den wienklassicistiska epoken, där man använde sig av mindre kammarorkestrar. De bestod vanligen av stråkar, en handfull träblåsare, samt horn, trumpet och pukor. Termen symfonisk kommer från symfonin, vilket var den viktigaste samtida formen av orkestermusik, ett fyrsatsigt verk i sonatform. Till skillnad från den föregående barockens musik och dess annorlunda sammansatta orkester användes inga improvisationselement, och orkestrarna utarbetade ett arbetssätt som var helt baserat på noterat spel……Under första halvan av 1800-talet och den romantiska epoken kännetecknades musiken av växande komplexitet och experimentellt tänkande, och därmed större krav på musikerna. Dirigenten tillkom i början av 1830-talet och utvecklades senare till ett självständigt yrke som konstnärlig ledare för orkestern. I samband med de allt mer svårspelade stämmorna förbättrades många instruments mekanik, i synnerhet på blåsarsidan. Instrument som tillkom under 1800-talet var harpan, celestan, trombonen, tuban och flera slagverksinstrument. Spelpraxis inklusive instrumentens utformning och namn, organisationen inom sektioner och stämmor med mera standardiserades också under 1800-talet.”

Symfoniorkestern en 1800-talsuppfinning!

Varför hade vi ingen liknande utveckling i den muslimska världen? Sharialagen ger svaret!

Släng alla musikinstrument är uppmaningen. Bedrövligt!

Smält bly från Allah i öronen på den som lyssnar på en sångerska. Avskyvärt eller hur? Sången bidrar till hyckleri.

Vilken tur att inte muslimerna lyckades erövra Europa. De stoppades vid Poitiers/Tours, Frankrike 732 https://sv.wikipedia.org/wiki/Slaget_vid_Tours,i sjöslaget vidLepantoutanför Grekland 1571https://militarhistoria.se/artiklar/slaget-vid-lepanto-1571,utanför Wien 1689https://alltomhistoria.se/artikler/polens-husarer-raddade-wien

I ca 1000 år hade muslimska grupper försökt att erövra den kristna världen och de lyckades erövra ca två tredjedelar och islamisera denna. Det var bara Europa kvar men här stoppades de som tur var.

Numera vill massor med muslimer till Europa och vad kommer att hända med Europa i framtiden med denna massinvasion som understöds av europeiska ledare i humanismens namn?