Dagens bild 31 maj 2018

Kinesisk jättesalamander är i färd med att försvinna från sina naturliga hemvister, sina ekosystem.

Varför?

Kineserna som är kända för att äta allting som går att äta, bara det är kokt i olja eller vatten, håller på att äta bort denna från dess ekosystem även om köttet från denna betingar ett pris på runt 3000 kr/kg.

Denna salamander kan bli upp till 1.8 m lång, världens största groddjur vilket hela tiden lever i vatten, har som vuxen inga gälar men klarar sig med en speciell form av hudandning. Denna varelse har en stor tunga, en rad små tänder plus ett par benplattor som fungerar som stöd för att krossa något emot. Jättesalamandrar finn även i Japan och östra USA där den kallas för slamdjävul.

Miljontals föds idag upp I fångenskap i Kina men det är något som tagit fart på senare tid. Från början togs ägg och yngel från naturen för att föda upp dessa och detta har gjort att den kinesiska jättesalamandern som egentligen flera arter är enligt de senaste rapporterna nästan är borta från ekosystemen. Tragiskt! En följd av att människor i Kina blivit allt rikare.

Jag skrev att kineser äter allt som går att äta bara det kokt i vatten eller olja. Det är min personliga erfarenhet jag fick vid ett skolutbyte med en skola i Huangshan. En stad som ligger väster om Shanghai och är inkörsporten till vandringar i Gula Bergen.

När lärarna därifrån var på besök på min tidigare skola i Varas bjöds det på svensk mat däribland lax i olika former som gravad, kallrökt och varmrökt lax. De åt inte sådan mat, jag försökte få dem att åtminstone smaka en minimal bit på dessa rätter men det var stört omöjligt.

När vi var i kina blev vi bjudna på en massa olika rätter kokta på olika sätt däribland sköldpaddssoppa med en hel sköldpadda i. Något som jag i min tur avstod från fast jag smakade på allt annat som de bjöd på.

Gula Bergen var häftiga att vandra i

Gula bergen i Huangshan, Jag rekommenderar en promenad här fast det kan vara lite svettigt och jobbigt och läskigt.