Dagens bild 21 maj 2018

Megans och Harrys Bröllop i lördags

Slog på TV:n i lördags och hamnade då i direktsändningen av Prins Harrys giftermål med Megan. Är inte så intresserad av kungligheter men tittade på detta då jag tog det lite lugnt i lördags. Visst var det ett häftigt bröllop som de hade i Windsor. Och visst var alla glada och hoppas det nu går bra för dem. Harry beskrevs i programmet som en bra karl.

Men mina tankar gick också till en bok av en arabisk kvinna som skriver om sin uppväxt först i Gaza och sedan i Kairo. Det var på den tiden då Nasser var president i Egypten. Som liten flicka brukade hon titta på västerländska filmer och lite då och då dök det upp filmscener med vigsel. Hon frågade sin faster varför vi inte har bröllop som dessa. Fastern svarade att vist har vi vackra bröllop men nej det har vi inte var hennes svar.

Detta att man i kyrkan inför både Gud och människor lovar varandra trohet och att älska varandra till döden skiljer dem åt finns inte i islam. Men denna lilla flicka upplevde detta så vackert och hon saknade något liknande i Egypten.

I muslimska länder registrerar man först bröllopet och sedan har man bröllopsfesten och därefter betraktas man som gift. Carmen bin Ladin som gifte sig med Usamas storebror berättar att när hon kom till Saudiarabien för att gifta sig fick hon först ta på sig detta svarta obekväma tygstycke som ska dölja kvinnor. Sedan bar det iväg till ett myndighetsställe för att registrera bröllopet, hennes blivande man gick in och hämtade ett papper som han kom ut med till bilen och där i bilen fick hon skriva på pappret. Sedan efteråt var det en fest vill jag minnas. Carmen skriver om den förvåning hon upplevde och det kändes inte alls högtidligt att skriva på detta papper i en bil. Denna registrering har ofta även formen av ett äktenskapsförord där det noteras vilka egendomar/saker man för med sig till det gemensamma boet.

Det högtidliga löftet som avges inför alla saknade den lilla flickan, som heter NoniDarwish och numera bor i USA.

Varför har de då inte detta högtidliga löfte till varandra?

Ja det är sharialagen som spökar i bakgrunden. Där finns ju lagen om Tripple-Talaq, snabbskilsmässan.

Svårt för lagböckerna att föreskriva ett högtidligt löfte om man samtidigt erbjuder en snabbskilsmässa som numera även muslimska länder förbjudit eftersom det är så deprimerande, diskriminerande och skadligt för kvinnor.