Dagens bild 15 maj 2018

Koraller bleks när det blir varmare i vattnet, det känner nog alla till vid det här laget. Men är det bara i vår tid som detta har skett?

Koraller av Poiritesgruppen. De är koraller som är vanliga i korallreven.

Undertill ser du en annan variant av poriteskoraller som har blivit blekta. Det som händer när vattnet blir för varmt är att algen som fotosyntetiserar spottas ut av polypdjuret/koralldjuret.

Är då korallblekning något nytt? Nej säger kinesiska forskare!

Vi utförde denna pilotstudie för att utforska korallens möjliga respons till vanligt förekommande varma förhållanden under förhistoriska perioder. Fyra massiva fossila poriteskoraller som dog under perioden 3800–4200 år sedan samlades in från Wenchangrevet vid Hainanön i norra Sydkinesiska havet. Vår forskning visar att dödlighet hos poriterkoraller inträffade ofta och de orsakades av dramatiskt reducerad fotosyntesaktivitet hos symbiotiska zooxanthellae under stress av höga värme- och saltförhållanden. Död av poriteskoraller i detta fall är detsamma som korallblekning. Beviset på värmeblekning i mitten av Holocenperioden indikerar att korallblekningshändelser inte är ett nytt ekologiskt fenomen och det kan vara ett återkommande naturfenomen. Så säger dessa forskare.

Under flera perioder av Holocen var det varmare än idag på norra halvklotet.

Publicerat i:

 

Evidence for the Thermal Bleaching of Porites Corals From 4.0 ka B.P. in the Northern South China Sea

Shaopeng Wang 

Chuan‐Chou Shen

First published: 18 December 2017

Intet nytt under solen.