Dagens bild 30 mars 2018

Jakten på vilda djur i Afrika

Sverige har världens tätaste stam av älgar. Inget land i världen har så många älgjägare, i inget annat land är det så många män som i Sverige som ska samtidigt ut och jaga älg under hösten. OK vi är ju ensamma om Vasaloppet också men detta har smittat av sig så det finns fler masslopp.

Själv äger jag jaktmarker men jag jagar inte, Jaktmarken är utarrenderad. Har aldrig haft intresse av jakt. Har bara tänkt att dyker det upp vildsvin här sår får jag kanske bli en jägare. Men detta att sitta på pass under natten för att skjuta vildsvin är inget som tilltalar mig.

Vi har en reglerad jakt på däggdjur och vi har gott om villebråd i våra skogar. Inte på tvåtusen år har det varit så gott om stora djur i våra marker säger en forskare även om vargen har decimerat älgstammen på vissa platser.

Oreglerad jakt är det farligaste som finns för viltet. När Gustaf III släppte jakten fri så dröjde det inte så länge förrän både rådjur och älgar var utrotningshotade i vårt land.

I Afrika är det tjuvjakten som är det allvarligaste för djurlivet. Safarijakten har kritiserats från många håll, kallats för kolonialistiska kvarlevor men det är faktiskt ett sätt för att förvalta de stora djuren i Afrika. Det ger inkomster till markägarna, skapar jobb. I Kenya förbjöds troféjakt 1977. Följden blev att landet förlorade intäkter upp till 40 miljoner US Dollar årligen och bidrog till att djurlivet minskat med 70 procent sedan dess.

Så man måste vara pragmatisk, tänka på vilka sätt bevaras djurlivet bäst. Reglerad jakt är ett av dessa sätt för att bevara det stora vilda djurlivet.

Läs vidare på länkarna

Vare sig media eller Guillou kan något om jakt – Samtiden https://samtiden.nu/2015/08/vare-sig-media-eller-guillou-kan-nagot-om-jakt/

Jaktturism – räddningen för djuren- – Vagabond http://www.vagabond.se/artiklar/artikel/20140901/jaktturism-raddningen-for-djuren/

Jakten på ”The Big 5” skapar jobb och räddar djurlivet i Afrika http://www.reforminstitutet.se/jakten-pa-the-big-5-skapar-jobb-och-raddar-djurlivet-i-afrika/

Titta in på denna jaktsafarisida. Två filmer om jakten har jag länkat till också från denna sida.

http://www.rungwasafaris.com/

Filmer

https://www.youtube.com/embed/LeGPQRILi_c

https://www.youtube.com/embed/WbfTpEtbHGs