Dagens bild 28 mars 2018

Någon gång ska jag åka på safari i Afrika har jag tänkt men det har inte blivit av ännu. Man läser om att vissa har farhågor om att hälften av de stora afrikanska djuren kommer att försvinna. Andra skriver om att det är för mycket budgetturister i nationalparkerna och att det sliter för mycket på ekosystemen med alla bilar som kör runt i dessa parker.

Ett exempel på detta är Masai Mara i Kenya. Denna park har ca 150 000 besökare per år. De satsar nu på att få mer kinesiska turister, 100 000 är möjligt tror de. Totalt var 1,5 miljoner som turistade i Kenya 2017. Tidigare hade turismen minskat pga terroristhot men turismen har återhämtat sig till stor del.

För det mesta är det bilder som den nedan som vi ser från dessa parker. Otroligt fina bilder.

Det största problemet är som sagt mängden bilar som kör off road. Överbelastningen ser du på bilden nedan, det kan ibland vara upp till 30 bilar runt en gepard som vilar. Ser vissa chaufförer ett huvud i det höga gräset kör de ofta efter och gepardens byte skräms iväg.

Två geparder i morgonsolen. De har kanske börjat vänja sig vid åskådare.

Bildkälla http://www.dztraveler.com/africa/safari-in-masai-mara

Men det finns andra lösningar!

MARA NABOISHI CONSERVANCY, är ett masaiägt land där marken har delats upp mellan familjerna och blivit privatägt och det är nu 5000 ägare som arrenderat ut sina marker till ett privat naturreservat vilket nu är rikare på djurliv än nationalparken Masai Mara. De får månatlig betalning av inkomsterna från turistbesöken. Mer gott om lejon har det blivit här än i nationalparken.

Detta är ett framkomligt sätt om det vilda djurlivet ska bevaras i Afrika, för när befolkningen ökar ökar också trycket på marken. Men får markägarna mer inkomster av det vilda djurlivet så kommer det att finnas kvar. En kombination av turism och privat ägande.

https://news.mongabay.com/2018/03/local-conservancies-create-new-hope-for-wildlife-in-kenyas-maasai-mara-commentary/

Men ska man övernatta på ett fint ställe mitt i denna park kostar det ca 7000kr per rum o natt. Detta ger naturligtvis inkomster till de som arrenderar ut marken plus att det skapar arbete för andra. Så med en förståndig planering och att inkomsterna kommer det vanliga folket till så finns det en stor chans att djurlivet i Afrika kan få finnas kvar.