Dagens bild 5 mars 2018

https://www.theguardian.com/environment/2018/mar/02/mega-colonies-of-15-million-penguins-discovered-in-antarctica

Danger island säges det. Du kan se platsen på kartbilden nedan.

Det var ju i detta område som var undantaget, här hade inte dessa pingviner ökat så mycket som på andra ställen och på vissa ställen tom minskat. Och nu hittade man en tidigare okänd koloni på 1,5 miljoner djur i detta område.

Detta händer samtidigt som personer fantiserar om att dessa pingviner ska minska i framtiden som exempelvis i denna artikel i National Geographic.

https://news.nationalgeographic.com/2016/06/adelie-penguins-antarctica-climate-change-population-decline-refugia/

Kartan nedan visar de olika pingvinarternas utbredning.

http://www.penguins.cl/penguins-region.htm

Men expressen ska ju inte vara sämre, katastrof när och givetvis är det klimatförändringar som man skyller på.

De skriver ”Svalt ihjäl eller frös till döds i regnet

I kolonin med 18 000 par adeliepingviner lyckades i år bara två kycklingar överleva. Övriga nykläckta svalt ihjäl eller dukade under på grund av nedkylning.

Tusentals ägg låg samtidigt kvar på marken okläckta, skriver The Guardian. 2013 drabbade samma öde pingvinkolonin - men då överlevde inga kycklingar, enligt de franska forskare som finns på platsen.

För närvarande ökar isen vid Antarktis, men sett över längre tid kommer den att minska dramatiskt, befarar klimatforskare.

Orsakerna till massdöden uppges vara klimatbaserade. Dels har istäcket varit ovanligt tjockt och utbrett även under sommaren på just denna del av Antarktis, vilket tvingat de vuxna pingvinerna att ta sig 100 kilometer längre än normalt för att hitta mat i havet.

Gigantisk glaciär bröts loss 2010

Dels har det varit en mycket regnrik period. De nykläckta pingvinerna har dåligt skydd mot väta i sin fjäderdräkt och har frusit ihjäl - eller svultit ihjäl i väntan på att föräldrarna ska återvända med mat.

En av forskarna, YanRopert-Coudert, uppger att de lokala variationerna i istäcke och klimat hänger ihop med att den gigantiska Metzglaciären bröts sönder 2010 och en isformation lika stor som hela Luxemburg gav sig i väg.

https://www.expressen.se/nyheter/tusentals-pingvinungar-doda--katastrof-hotar/

Denna nyhet bör kallas ”FakeNews”, åtminstone vad beträffar anledningen till massdöden. De tala om ett ovanligt tjockt istäcke och så kommer det något om ett gigantiskt isberg.

På nätet hittar jag denna kommentar med signaturen tty, ”Det hela hänger ihop med ett jättelikt isberg B-9 (150×35 km) som kalvade från Rosshelfen 1987. År 2011 (alltså 24 år senare) hade det fortfarande inte smält utan den största återstående biten B-9B (100×35 km) strandade i Commonwealth Bay. Detta påverkade naturligtvis i hög grad hydrologin och havsisen ökade kraftigt i området vilket fått katastrofala följder för den lokala adeliepingvinkolonin. Att detta skulle bero på ”klimatförändring” är alltså milt sagt tvivelaktigt. Möjligen i så fall att den uteblivna uppvärmningen i Antarktis är skyldig till att isbergen inte smälter fort nog.” Visst kan det vara problem för pingviner med isberg som lägger sig i vägen för deras väg till havet. Isberg har alltid lossats från fasta havsisar, shelfisar.