Dagens bild  måndag 29 januari 2018

Senaste nytt om Mount Mayons utbrott

Mount Mayon fortsätter att ha dagliga utbrott. Det har pågått i två veckor nu. Över 80 000 människor har blivit tvungna att lämna sina hem. Man är rädd för ännu större utbrott. Tillsammans med utbrotten sker det stora skakningar i marken som jordbävningar. Lava har sprutats 700 meter upp i luften och askmoln ett par gånger högre upp. Det har börjat regna en del men än har det inte blivit stora katastrofala slamfloder även om en del vägar har blivit blockerade.

Philvolcs som är den myndighet som övervakar vulkaner varnar för slamfloder. Dessa slamfloder som kallas lahar putter bort allt i sin väg.

På bilden nedan ser vi en liten slamflod som skurit av en väg.

På kartan syns området på vulkansluttningen som drabbats mest hittills.

Det är trångt på alla evakueringsplatserna och det är i många fall skolor som fått ge plats till de som fått lämna sina hem.

För andra har det blivit extra spännande händelse. Turister har åkt dit för att se på utbrotten och en del har fått spektakulära bröllopsfoton.

Kom än en gång att tänka på vad en grabb sa när jag undervisade på Filippinerna 1991. Jag berättade om att i Sverige har vi inga jordbävningar, tyfoner och vulkanutbrott. Han frågade ”Vilka problem har ni då?”

Sådana här händelser är väldigt dyra för både de enskilda och för landet. Dessa återkommande naturkatastrofer är oerhört dyra för detta land.