Dagens bild  vecka 37 september 2017

Friluftsdagen den 15 september på Gullhögsskolan

En friluftsdag med tonvikt på friluftsliv. Behövs verkligen för det blir allt färre elever som prövar på livet som scout. Fast i min egen klass hade hälften av eleverna prövat på livet som scout.

Friluftsdagen började med en rejäl promenad och sedan ut i en hedmarksskog för att lära sig mer om friluftsliv. Fem stationer med olika innehåll.

På en station gällde det att bygga ett vindskydd. En rektangulär presenning och två snörbitar fick elevgrupperna. Sedan gällde det att hitta lämpliga pinnar. Här får de instruktioner av en erfaren frisksportare. Hur gör man ”golvet” exempelvis?

Efter att alla grupperna var klara fick alla fem grupperna kommentarer till sitt arbete. Vad som var bra och vilket som kunde förbättras.

Framför vindskyddet kan det vara lämpligt att göra upp en eld. Tändstickor kan ta slut och bli våta så därför fick alla lära sig att göra upp eld med tändstål.

Det gäller ju att ha torra stickor och sedan får man blåsa för att hjälpa elden.

I halvtid var det korvgrillning och kycklingkorven smakade bra.

Det skulle kunna hända en olycka i skogen, ett brutet ben exempelvis. Det kan vara viktigt att veta hur man gör en bår med hjälp av två störar och kläder.

Tröjor är bra och då måste man låta ärmarna vara inne i tröjan och trä stören igenom ärmarna som eleverna fick pröva på att göra.

Sedan var det bara att lyfta och bära men det gällde att lyfta samtidigt och att ha huvudet mot den som går först.

Fast skulle det inte vara tvärtom?

Samarbete är viktigt i vildmarken. Här var en samarbetsövning. Ett antal personer ska lyfta ut träklossar med hjälp av ett antal snören med en krok i mitten. Inget tjafs, alla är tysta och en som leder arbetet.

Ser du kroken i mitten?

Här var det en grupp som lyckades extra bra!

Under tiden var det lite artinventeringar och andra uppvisningar.

Och vem kan låta bli ett bra klätterträd?

Sen behöver man ju mat i vildmarken. Ett spritkök är bra. Här fick alla grupperna lära sig att hantera ett spritkök och lika viktigt, att diska efter sig.

Sen fanns det gott om linslusar också.