Veckans bild vecka 35 augusti 2017

Anders Hansen, överläkare Karoliska Institutet Sthlm, håller en föreläsning om hjärnan, kondition och skolan idag som förmedlas av kunskapskanalen. Här är länken http://urplay.se/program/201088-ur-samtiden-pulstraning-och-inlarning-2017-traning-boostar-hjarnan    

"Träning boostar hjärnan" heter föreläsningen.

Minnet krymper oundvikligt med åren. Hippocampus som är viktigt för inlärning och minne är störst i 30-årsåldern sedan krymper den med 1 % om året. Men rätt träning kan denna process stoppas upp . Hur mycket vet man inte.

Detta måste du komma ihåg. Med rätt träning upptäckte de att det kunde bli en två års yngre Hippocampus. Detta är en jätteviktig upptäckt.

Med vanlig lugn träning som streching fortsatte jutvecklingen i samma takt.

Rätt träning är att göra det som mänskligheten har gjort under större delna av sin tid på jorden. Raska promenader. Så pass raska att pulsen stiger märkbart och att 20 % mer blod pumpas till hjärnan. Hjärnan får mer syre och näring och det kanske viktigaste är att mer slaggprodukter förs bort från hjärnan. En mycket intressant slutsats. Detta är viktig ny kunskap som måste föras ut till alla.

Nu ska jag inte avslöja mer.