Dagens bild  22 augusti 2017

Kardanknut och medicin

Du har kanske hört talas om en kardanknut. Det finns på bilar, traktorer, lantbruksredskap, verktyg osv. Den behövs för att överföra en roterande rörelse hos en rak axel till en roterande axel som är vinklad i förhållande till den förstnämnda. När jag läste om den naturvetenskapliga utvecklingen under medeltiden stötte jag på en man vid namn Gerolamo Cardano. En läkare som bodde i Italien som var lite av ett universalgeni.

Denna man hade en far som var jurist och som ville att sonen skulle följa i sin far fotspår. Men ack sonen ville inte det även om hans far hade en sådan namnkunnig vän som Leonardo da Vinci. Sonen ville bli doktor och arbeta som läkare. Han fick tillslut sin vilja igenom och kunde avlägga examen. Han var samtidigt ett mattesnille och försörjde sig med att ge mattelektioner till andra studenter. Han var också en spelare och hans speliver gjorde att han som första person utvecklade sannolikhetsläran. Han skrev en bok om detta men eftersom den inte publicerades förrän 100 år efter hans död kom andra emellan och fick äran för att ha upptäckt sannolikhetsläran.  Han levde 1501 – 1576.

Som läkare blev han berömd över hela Europa. Läkarna på den tiden huserade i städerna och var ofta dyra att anlita. De förlitade sig på de gamla grekerna metoder som Galenos och Hippokrates plus det som de arabiska läkarna hade kommit på. Deras botemedel bestod bland annat av åderlåtning, lavemang, fastor och andra späkningar plus lite magi. Folk hann ju på detta sätt att dö innan de hade en chans att tillfriskna. Därför gick vanligt folk ofta till ”kloka gummor” i byarna. Men Gerolamo tänkte i andra banor. Han ordinerade istället vila och näringsrik mat. Fler av hans patienter överlevde då han hjälpte kroppen att läka sig själv. Han verkade som sagt i Italien men ryktet spred sig ända till Skottland. En viss ärkebiskop Mr. John Hamilton var sjuk och skickade bud till Gerolamo, förslaget var att de skulle mötas i Paris men när Gerolamo kom dit var inte John där utan en budbärare med en stor summa pengar som fick honom att resa till Skottland. Många läkare i Skottland hade försökt bota ärkebiskopen men inte lyckats. Gerolamo prövade sina ideér och Hamilton tillfrisknade och levde ytterligare 20 år. Gerolamo  var också passionerat intresserad av astrologi och han ställde till och med ett horoskop för Jesus. Men han var också tekniker och konstruerade en kardanknut plus en del andra uppfinningar. Han argumenterade för att döva människor hade samma sinnesförmågor som andra och borde därför få utbildning.

Hans idol bland de gamla grekerna var Arkimedes. Många av Arkimedes böcker hade blivit översatta till latin under medeltiden men det var först under 1500-talet som Arkimedes började studeras mer allmänt i Europa. Han fick senare kritik för att han satte Arkimedes före Euklides och Aristoteles.

”He wrote more than 200 works on medicine, mathematics, physics, philosophy, religion, and music” sägs det  I  http://en.wikipedia.org/wiki/Gerolamo_Cardano

Boken som riktade min uppmärksamhet på denne man Heter “The Genesis of Science – How the christian middle ages launched the scientific revolution” av James Hannam. Han är en fysiker som har doktorerat i vetenskapshistoria i  Cambridge, England.