Dagens bild 21 augusti 2017

Sommaren är över än en gång, fast man har ju en del fina sommarminnen kvar

Utsikt över Vänern från Skräcklan i Vänersborg och i bakgrunden ser man Halleberg. Sverige är fantastiskt. Nu är det dags att köra igång igen med en del gamla men också nya elever. Det ska bli spännande att se vad det nya läsåret kommer föra med sig. Vi har en skola med en god stämning och många sköna lärare. Har en del projekt på gång som jag hoppas kunna genomföra speciellt under hösten som jag kommer att återkomma till. Det kommer då inte att bli lika mycket tid till att skriva så jag kommer att repetera en del gamla inlägg som alltid är lika aktuella.

Vänder man sig om så finns det ett mycket trevligt café väl värt att besöka.

Ja, Halleberg. Har du inte besökt utsikten därifrån så kan jag rekommendera denna. Vi ser det plana Västergötland på bilden nedan, en gammal utsliten, nederoderad del av Sverige, ett peneplan kallas det då urberget har blivit så nederoderat.

En del kallar det du ser på bilden för miljöförstöring, jordbruket som vi har för att skaffa oss mat. Visst vi har ändrat de ekosystem som fanns här tidigare men det har naturen gjort också. För 20 000 år sedan var allt växt- och djurliv här utrotat av inlandsisen. Sedan då den smälte undan blev det havsbotten rakt nedanför berget och havets vågor slog mot bergssidan. Det var för ca 10–11 000 år sedan och det var inte så växtrikt som det är idag givetvis.

På kartan ser du Yoldiahavet och dess utsträckning.

Jordbruk har man haft här i dessa trakter i minst 5000 år. Det finns spår av detta från Hullsjön söder om Hunneberg. Men människor bosatte sig i landet allteftersom landet höjde sig ur vattnet. Och redan för 9000 år sedan fanns det människor som lämnade spår efter sig i detta område.

Ett annat djur som också ändrar miljön för att omgivningen ska bli bättre för sig är bävern. Skogsmark blir sankmark, kallar man det också för miljöförstöring?

Det har gått långt när man kallar vårt sätt att odla jorden för miljöförstöring.

Ibland kan denna ”miljöförstöring” se extra fin ut som denna bild från Vånga, bild hämtad från http://vangabygden.se/om%20v%C3%A5nga/v%C3%A5ngas%20natur.html