Dagens bild 28 mars 2017

Bild hämtad från: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3196817/It-humans-killed-mammoths-Spread-mankind-coincides-extinction-ice-age-beasts-claims-study.html  som redogör för några vetenskapliga publikationer i ämnet.

Varför dog mammutarna ut? Människan eller klimatet. Artiklar som försöker ge svaret är som varannan damernas. Ibland tycks någon ha kommit till ett avgörande svar att det måste ha varit människor men som artikeln nedan säger lika avgörande så var det klimatförändringarna i slutet på istiden med den oerhört snabba uppvärmningen, något som var helt annorlunda än dagens uppvärmning. Se https://news.mongabay.com/2017/03/mammoths-and-rhinos-driven-to-extinction-by-climate-change-hold-lessons/

Här sägs det att människan och mammutarna levde tillsammans på samma område i ca 30 000 år innan dessa djur dog ut för ca 12 000 år sedan och då var det klimatet som gjorde att dessa stora djur dog ut. De stora skogarna bredde snabbt ut sig på norra halvklotet och då försvann mammutarnas livsmiljö.