Dagens bild 10 februari 2017

Dag 220 är ca 10 augusti. 240 är ca slutet av augusti. Dag 260 – 270 är slutet av september. Dag 300 är slutet av oktober. DOY= day of the year.

Skördetiden för vinet i Frankrike avslöjar en del av klimatsvängningarna. I botten ser vi värmeperioden på 30-talet, inga sena skördar, väldigt intressant. Under slutet av 1700-talet och 1800-talet var det ofta senare skördar i Ile-de France, det var under lilla istiden. Synd att det inte finns data tillbaka till den varma medeltiden.

År 1258 var skörden väldigt sen (ännu senare är 1816 efter Tamboras utbrott) och det var året efter ett ett vulkanutbrott i Indonesien Samalas vulkanen.

Detta utbrott var det största sedan istidens slut. Större än Tambora år 1815.

Nedan ser du resterna av detta utbrott.

Vi läser om detta år i http://cms.unige.ch/sciences/terre/news/articles/Guillet_etal_NGEO_2017.pdf

Alsace-Lorraine, Richer of Senones reports that grapes were still green and as `hard as stone' on 8 October 1258 and that the harvest was postponed until the end of October (that is,circa day 305 of the year; DOY), as winemakers were hoping for improved weather conditions in autumn.

År 2011 kunde vi läsa: Rekordtidig vinskörd i Frankrike

Publicerad 2011-07-19 http://www.livetsgoda.se/artikel/artikel.asp?Meny=Sok&ArtikelId=2038#.WMOmnmc5Bjo

Vinmakarna i Bourgogne, Bordeaux, Champagne och Loire får ställa in semestern i år. Årets skörd är nämligen tidigare än på årtionden.

”Vinproducentföreningen i Loire, Vins de Loire, meddelar att de torra förhållanden och höga medeltemperaturen i år, gör att skörden kommer att starta redan i augusti.
– Förhållandena under blomningstiden var utmärkta, meddelar Vins de Loire. Det började i Muscadetområdet den 15:e maj och i Touraine i slutet av maj. Det är drygt tre veckor tidigare än normalt. Ingen oroas dock över förhållandena utan ser optimistiskt på årets skördeperiod som startar nästan en månad tidigare än normalt.”

Vad vi inte får reda på är om den startade i början av augusti eller senare. Kanske är det cirkeln längst upp till höger.

År 2016 var det betydligt sämre inte lika varmt och soligt.
Se http://www.hd.se/2016-11-08/daligt-vader--svag-fransk-vinskord

Dåligt väder – svag fransk vinskörd

Årets franska vinskörd blev tio procent lägre än i fjol och "en av de svagaste på 30 år", enligt jordbruksministeriet i Paris.

Årets franska vinskörd blev tio procent lägre än i fjol och "en av de svagaste på 30 år", enligt jordbruksministeriet i Paris. Orsakerna är att hagelskurar, frost och mögelangrepp drabbat odlingarna, främst i våras.

Produktionen landade på 43,2 miljoner hektoliter, vilket ändå inte var lika illa som prognoserna talade om tidigare i år. De områden som drabbats särskilt av dåligt väder är Champagne, Bourgogne och Loire, medan väderproblemen längre söderut också rört sig om regnbrist.

Räknat i värde är Frankrike världens främsta vinexportör och har med 8,2 miljarder euro i fjol (motsvarande 110 miljarder kronor) 29 procent av världsmarknaden mätt i pengar.