Dagens bild  30 november 2016

Så här skriver exempelvis TT, tidningarnas telegrambyrå enligt GP om det som hänt senaste månaden. https://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/orov%C3%A4ckande-varmt-i-arktis-1.3990192 Mina kommentarer är fetade. Vill påpeka att detta är ett väderfenomen och inte en klimatförändring.

1. Enligt Danmarks meteorologiska institut (DMI) har lufttemperaturen vid Nordpolen varit 9–12 grader högre än genomsnittet sedan mätningarna inleddes 1979. Temperaturmätningarna började 1958, det var satellitövervakningen av havsisen som började 1979.

2. Man har till och med observerat smältande havsis, vilket är extremt vid denna tid på året. Isen har inte frusit till lika mycket, det var fortfarande minusgrader i luften. Man hänvisar till ”National Snow and Ice Data Center (NSIDC) i USA” Läs själv http://nsidc.org/arcticseaicenews/ TT skriver om smältande havsis medans den amerikanska siten talar om viss smältning på ytan av isen, ingen havsis som smälte bort vilket sker på våren.

3. Invånarna på Svalbard har nu haft varmare väder än normalt under 73 månader på raken. Forskare varnar för att det kan leda till ökad risk för jordskred om permafrosten tinar i tillräckligt hög utsträckning. För att tala om klimatförändring måste det vara något så när stabilt i 360 månader. Se diagram nedan när det gäller tidigare uppvärmning av Svalbard. En oerhört snabb uppvärmning runt 1920 speciellt på vintern. På 20-talet var man väldigt oroad över den snabba uppvärmningen i Arktis. Om det något år blev tillfälligt varmare kring nordpolen vet vi inte men det är inte otroligt med den snabba uppvärmningen.

4. Flera faktorer tros ligga bakom temperaturstegringen. Den viktigaste är varma vindar som – tillfälligt – svept in från Västeuropa och västra Afrika. Varför inte säga som det är att det var Golfströmmen och vindsystemet som är förknippat med denna.

5. Även väderfenomenet El Niño antas ha spelat en viktig roll. Den senaste episoden drev upp temperaturerna kraftigt över hela jorden under 2015–2016. Nu har episoden avslutats men effekterna av uppvärmningen märks fortfarande. Bland annat kommer 2016 med största sannolikhet att bli det varmaste året som noterats. Varför blanda in El Niño när vi har Golfströmmen och de nordatlantiska västvindarna även om El Niño påverkar vädret på många platser runt jorden. El Niño är ett väderfenomen inget klimatfenomen. Ibland är detta fenomen extra stort och vi kan jämföra årets El Niño med hur det var 1998. Se http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2016/vecka40/db16okt06.htm

6. En annan starkt bidragande faktor är den klimatuppvärmning vi själva åstadkommit genom våra utsläpp av växthusgaser. Vid ekvatorsområdet är det så varmt att extra värme därifrån har denna effekt utan att man behöver skylla uppvärmning pga CO2. CO2:s eventuella effekt är att fördröja utstrålningen av energi, att fördröja avkylningen.

Diagram från http://met.no/filestore/09_00.pdf från Nordklim. Stykkisholmur ligger på nordvästra Island. Vi ser på Svalbards flygplats en väldig uppvärmning vintertid omkring 1920. Något som inte återkommit. Vi ser på detta diagram inte bara ett utjämnat medel utan mätningarna under åren. Störst förändring på vintern. Efter år 2000 stiger det en del men det går inte att jämföra med stigningen kring 1920. Se diagram nedan.

Diagramtext: Time series of low-pass-filtered Greenland inland ice and Northern Hemisphere near-surface air temperature anomalies with respect to the 1951–80 base period (Box et al., 2009).

Från http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1873965211000053 I samma publikation finner vi andra diagram som visar de stora variationerna över Arktis. (AW = Atlantic Water)

Den varma luften som klöv det arktiska luftpaketet följde den norska kusten liksom golfströmmen följer samma kust. Bör det inte vara något samband då?

Som jag skrev tidigare så blev det under denna tid mycket kallare i stora delar av Sibirien. Det blev en våldsam tillväxt av isen på Grönland. Men det hände fler saker. Grönland blev kallare under slutet av november än normalt vilket är förståeligt när kalluft från Arktis knuffades ner över Grönland. På kartan ser du några olika mätstationer på Grönland.

Illusatt -13 grader i slutet av november kl 6:00 = nattemp, vad är normalt? -13 är medlet för december. Alltså kallare än normalt.

När vi läser DMI var oktober varmare än normalt men omkring 25 november var det kallare än normalt. Ilulissat -13 till Hall Land -24 grader. -15 i medeltal 25 nov. Du ser dippen på diagrammet.

För att gå tillbaka till Sibirien så var snöutbredningen extra stor i november i år.

Kartor hämtade från https://www.ncdc.noaa.gov/snow-and-ice/snow-cover/nh/20051125

Plus några tidningsrubriker

http://earth-chronicles.com/natural-catastrophe/russia-urals-and-siberia-has-forged-a-record-for-november-cold.html

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/9711723/Moscow-records-heaviest-November-snow-for-50-years.html

https://www.washingtonpost.com/news/capital-weather-gang/wp/2016/11/18/while-the-north-pole-warms-beyond-the-melting-point-its-freakishly-cold-in-siberia/?utm_term=.950d14eeadf1

Det blev inte mindre kallt på vår jord då det tillfälligt blev varmare under slutet av november uppe på nordpolen.

http://psc.apl.washington.edu/zhang/Pubs/zhang5_15_98.pdf