Dagens Bild - 21 november  2016

Från kommuntidningen Skaraborgsbygden. Nu är det dags igen. En grannkommun till Vara, Falköping ska försöka göra samma sak som Vara. Nämligen att göra högstadieskolorna större, lägga ned mindre skolor på lägre stadier. Packa ihop eleverna mer.

Vem är det som gjort denna utredning? Det är PWC Price Waterhouse Consulting. De skriver om sig själva ”PwC Sverige är marknadsledande inom revision, redovisning, skatte- och affärsrådgivning. Vi har cirka 50 000 kunder som består av globala företag, stora företag och organisationer, små och medelstora företag och offentlig sektor. Vi har 100 kontor i landet och 3 600 medarbetare.”

Ett konsultbolag inom revision, ett bolag som visar hur man skatteplanerar bla.

Motivet sägs vara att skapa en mer likvärdig skola och att höja kunskapsresultaten. Göra en mer sammanhållen skola.

Nu är det ju så att de är föräldrarna som betalar skatten så därför borde de få komma till tals.

Syftet med utredningen beskrivs med fina ord men det hela är en fråga om ekonomi. Kommunernas utgifter för arbetslösa invandrare är så höga att alla kronor som kan sparas in måste sparas. Då sparar man på skolan genom det gamla bekanta begreppet stordrift. Hur kan jag då veta att invandringen kommer att ta så mycket av den kommunala ekonomin. Just nu kan det vara hanterbart men när överrullningseffekterna från staten kommer då kan det bli en skattehöjning på flera kronor på kommunalskatten och då gäller det att spara på det kommunala åtagandet. Se bloggen ledarsidorna av Johan Westerholm. http://ledarsidorna.se/2016/10/overrullningseffekterna-ostersund-idag-ovriga-imorgon/ och http://ledarsidorna.se/2016/10/chris-forsne-kommunerna-gar-ner-pa-kna/

Ledarsidorna.se är den mest informerade bloggen på nätet. Sveriges kommuner har också lånat pengar som aldrig förr. Se http://ledarsidorna.se/2016/06/ett-spadtag-till-och-nya-maskar/

Det blir våra barn som får betala kalaset.

När Vara kommun hade samma planer protesterade familjer, företagare och skolpersonal. Jag sa upp mig i protest, se http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2015/vecka35/db15aug24.htm.
Planerna lades då åt sidan, skrotades. De som var högst ansvariga för dessa planer jobbar inte längre i Vara kommun.

För övrigt är det så att de största utgifterna som kommunerna har handlar om ensamkommande äldre tonåringar (barn i media)

En ny attityd har börjat komma fram när det gäller dessa.

Se http://www.dn.se/nyheter/sverige/unhcr-borja-med-att-spara-ensamkommandes-familjer/

De kanske är barn som rymt hemifrån. I artikeln säger europachefen för UNHCR fäljande ”Barn ska ses som barn, inte som asylsökande. Om ett av mina barn försvann på stan i Stockholm så skulle jag förvänta mig att polisen kontaktade mig. Ett första steg måste vara att utvärdera om det finns möjlighet till en återförening, säger han till DN.”

Åter till frågan om Falköpings kommuns planer. Vi som är lärare på högstadieskolor vet att de lugnaste barnen, de som jobbar bäst är de barn som kommer från kommunernas småorter. De har blivit både sedda och bekräftade och fått lära sig hur man uppför sig.