Dagens Bild - 17 oktober  2016

Det är vattenproblem i vissa delar av världen som längs Gula Floden i Kina. En flod som alltid varit full med vatten och som många gånger har svämmat över och åstadkommit stora problem. Översvämning var tionde år i 2500 år. Särskilt destruktiva anses översvämningarna 1887, 1931 och 1938 varit. Dessa tre översvämningar har tillsammans dödat miljoner människor och anses ha varit de tre mest dödliga översvämningarna någonsin och bland de värsta naturkatastroferna någonsin. Den allra mest destruktiva översvämningen var den 1931. 1-4 miljoner människor dog. Längs Gula Floden började den kinesiska civilisationen.

”Torka drabbade flodområdet mer än tusen gånger fram till 1949. Sedan kommunistpartiet tog makten, med sin tro på att människan ska böja naturen efter sin vilja, har utbyggnaden av dammar accelererat. Det finns i dag flera tusen vattenavledningsprojekt och 30.000 pumpstationer, som suger upp mer än en miljard kubikmeter vatten till industrier, hushåll och jordbruksmark. En förändring är på väg i synen på floden. Fokus har ändrats från att förebygga de skador som floden kan orsaka människorna, till att förebygga så att människorna inte skadar floden.

År 1972 under torrperioden var det första gången som Gula floden torkade ut. Efter det torkade floden ut nästan varje år under längre eller kortare perioder. År 1997 klarade den att nå havet endast under 35 dagar, men under senare tid har myndigheternas ansträngningar lyckats och Gula floden har nått Bohaihavet.” http://www.dn.se/nyheter/varlden/tiden-rinner-ut-for-gula-floden/