Dagens Bild - 7 oktober  2016

Högberga Gård Lidingö. Kom hit på en kurs om klimat och energi. Den viktigaste frågan var om människan kan påverka klimatet globalt. Lokalt påverkar vi. Detta hus byggdes i början av 1900-talet av en rik köpman för sim familj och för sin stora konstsamling. Idag är det en konferensanläggning, en mycket trevlig sådan med utsökt mat. Under varmare årstider är det givetvis trevligt att sitta här på gräsmattan och titta på utsikten över Mälarens utlopp till Östersjön. Vad kan man då se? Många båtar förstås, både stora och små. Färjorna till Finland går förbi här. Viking Line såg vi på kvällen.

Silja Line på morgonen. Fast jag måste säga att Silja Lines färja ser häftigare ut.

Det är alltid trevligt att komma på kurs. Nu har skolan stoppat all extern fortbildning och därför fick jag betala denna kurs ur egen ficka men det var det värt.

Nåväl en föreläsning tog upp havsytans fortsatta stigning. Det blir inte 1 till 2 m som vissa domedagsprofeter säger utan denne Nils–Axel Mörner som har forskat på havsnivåer runt hela jorden gav följande budskap till oss som du kan se på skärmen. Han påpekade att när den stora istiden smälte för fullt efter en temperaturuppgång på närmare tio grader så var den maximala smältningen ca 1 m. Att det nu skulle bli mer smältvatten är en omöjlighet förklarade han. Redan på 80-talet då jag läste geovetenskap vid Göteborgs Universitet hade jag en lärare som numera är professor som talade beundrande om denna person. Han var väldigt entusiastisk och kul att lyssna på.