Dagens Bild - 29 augusti  2016

Så var det dags igen med plugget. Kul att möta alla glada elever igen efter sommarlovet. Har du längtat efter mig frågar någon? Vissa elever är besvikna för att de inte får fortsätta att ha mig i fysik.

Du har så roliga lektioner sa en del elever och det låter ju bra och jag saknar ett antal elever som är duktiga. Alla klasser har blandats efter sommaren. Skolan har blivit femparallelig istället för fyrparallelig. Det är orsaken till att jag inte får ha vissa elever mer och istället har jag fått en del nya elever.

I nian börjar jag med astronomi som jag knyter ihop med grundämnesutvecklingen. De ska bla förstå varför det är så bra med supernovor. I supernovaögonblicket skapas tyngre grundämnen än järn plus att alla grundämnen sprids ut i stora moln/nebulosor. Och nu sa jag att nu kan det allra bästa i hela universum bildas och vad är det frågade jag dem? Efter ett tag kom en elev på att det var planeter som jorden. Visst sa jag vår jord är bäst i hela universum och de nickade och höll med mig.

Att koppla grundämnesutvecklingen till astronomi tycker jag är viktigt och därför har jag satt ihop ett litet häfte som jag kallat Vintergatan och planetsystem (obs antalet nyfunna planeter är ett år gammalt). Läs det här