Dagens Bild -  26  september  2014

Föreningen grävande journalister. Det finns mer än tusen medlemmar fick vi höra men hur många är det som egentligen gräver? Janne Josefsson i full fart, Lotta Gröning håller inte för öronen utan rättar till sin mikrofon. Detta var en eftervalsdebatt på Bok o Biblioteksmässan i Gbg som jag och en kompis besökte.

Lotta Gröning erkände att journalisterna egentligen bara hade granskat SD, de andra partierna hade fått en frisedel i senaste valet. Hon sa också att man generellt borde granska de som har makten mer än man gjort hittills. Partiledardebatterna i media var bara repriser på varandra och till slut var man så trött på dem så man orkade inte lyssna, sa Lotta. Samtidigt hade man inte granskat/beskrivit rörelsen mot vindkraft som bara växer o blir större, eller intrången på det privata ägandet, bekände Lotta.

De berättade också att de märkte att motståndet mot grävande journalister har ökat bland myndigheter och myndigheterna är beredda att kasta ut hundratusentals kr på PR-konsulter för att motverka exempelvis Uppdrag Gransknings journalister. Janne tyckte de nya sociala medierna var jättebra men hade lagt märke till att allt fler människor ifrågasatte både traditionella medier och politiker. De känner att de inte är med i spelet och detta är allvarligt. På alla arbetsplatser diskuteras invandringen men media vågar inte ta upp det rakt på sak fick vi höra.  

Det har också blivit tystare bland de offentligt anställda och Josephine Freij berättade att det blivit svårare att få ut offentliga handlingar. Sophia Djiobaridis berättade att när de försökte få ut offentliga handlingar som privatpersoner blev de mycket dåligt bemötta, när hon sedan ringde som reporter på Uppdrag Granskning gick det fort.

Efter seminariet fick jag ett kort samtal med Lotta o Janne angående mina hjärtefrågor när det gäller skolan.