Dagens Bild - 23  april  2014

Källa: http://netnatur.dk/

Om vi skulle låta naturen ta hand om sig själv, då måste vi också inse det faktum att när naturen tar hand om regleringen, så lägger den inte fingrarna emellan.
Detta har man smärtsamt lärt sig i Nederländerna där jaktmotståndare lyckades driva igenom ett experiment i det 5.500 hektar stora naturreservatet Oostvaarderplassen som ligger nordost om Amsterdam. Här ville man i en period låta naturen sköta sig själv i de stora våtmarkerna - som förutom fåglar även innefattade kronhjort, vilda hästar och andra vilda djur.

Myndigheternas studier visar nu senare att omkring 75 % av däggdjuren dog av svält under vintern 2009/10. Detta har naturligtvis lett till viss debatt - även i det nederländska parlamentet. Företrädare för det nederländska "Djurvälfärdspartiet" - Partij voor de Dieren - tror alltid att döden genom svält för djuren är att föredra framför jakt.
 
En oberoende kommission har emellertid utsetts att utföra ytterligare undersökningar, vilket har resulterat i att man idag bortskjuter minst 30 procent av rådjursstammen om året.