Dagens Bild - 12 mars  2014

Bild Vera Ehn

Så här ser det ut när flytande kväve hälls i kokhett vatten. Kvävet kokar och går upp i ånga mycket snabbt. Det skiljer nästan 300 grader i temperatur. Frågan ställdes varför ångan rinner nedåt för kvävgas är ju inte tyngre än luft. Vattenångan i sitt fall stiger uppåt, är lättare än luft. Svaret är att varm ånga stiger uppåt medan kall ånga som kväveångan är sjunker nedåt. Tänk på att kväve kokar vid -196 grader så ångan är verkligt kall. Du kanske undrar vad tulpanen gör på bilden, dekoration förstås. Sedan var det dags för sega karameller i flytande kväve. När jag släppte en sådan på katedern gick den i många bitar, den sega karamellen blev spröd. Att smaka på en karamell som är -196 grader är också en upplevelse. Det blev en liten underhållningslektion.