Dagens Bild - 12 december 2013

Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2013

Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2013 tilldelas gemensamt James E. Rothman, Randy W. Schekman och Thomas C. Südhof för deras upptäckter rörande maskineriet som reglerar vesikeltrafik, ett viktigt transportsystem i våra celler.

2013 års Nobelpris belönar tre forskare som har löst mysteriet med hur cellen organiserar sitt transportsystem. Varje cell är en fabrik som producerar och exporterar molekyler. Till exempel: insulin tillverkas och släpps ut i blodet och signalmolekyler som kallas neurotransmittorer skickas från en nervcell till en annan. Dessa molekyler transporteras till cellen i små paket som kallas vesiklar. De tre Nobelpristagarna har upptäckt de molekylära principer som styr hur denna last levereras till rätt plats vid rätt tidpunkt i cellen.

Genom sina upptäckter, har Rothman, Schekman och Südhof avslöjat det utsökt exakta kontrollsystemet för transport och leverans av cellulär last. Störningar i detta system har skadliga effekter och bidrar till förhållanden såsom neurologiska sjukdomar, diabetes och immunologiska sjukdomar.