Dagens bild 16 januari 2017

Billig solkraft

Om solkraften har blivit så billig varför satsar inte länder längre söderut som Vietnam på jättemycket solceller? I en annons i Aftonbladet, som kan vara Eva Franchells källa, sägs det att solkraft i form av solparker med solceller har kommit ned till 60 dollar /MWh eller ca 55 öre per kWh. 

Den största satsningen i Vietnam är på kolkraft utan CO2-lagring. Satsar de så fel undrar man. Det ser likadant ut i fler utvecklingsländer.

Diagrammet hämtat från International Energy Outlook 2016. Nästa i denna serie kommer i september 2017.https://www.eia.gov/outlooks/ieo/electricity.cfm

Källan till hur billigt det är med solceller finns här http://renewables.seenews.com/news/overview-how-low-will-solar-prices-go-in-2015-500228  En artikel som skrivits avTsvetomira Tsanova, en person som har ett samarbete med Greenpeace. När jag söker på henne dyker ofta Greenpeace upp i artiklarna. I soliga områden som Jordanien sägs det ha skrivits kontrakt på 60 dollar per MWh. Dessa låga priser gäller alltså endast i soliga områden som Jordanien och liknande länder. Absolut inte i Sverige.

Om vi då tittar på vilka länder som satsat på solceller så finner vi dem i diagrammet nedan, tre länder står för ca en tredjedel av satsningen och det är Tyskland, Italien och japan. Rikare länder som har råd med dessa dyra experiment.

Hur kommer det att fortsätta? Jag hoppas att det kommer att fortsätta på samma sätt och att det ska bli billigare med solkraft för den kommer också att behövas i framtiden.

Nedan har vi prisutvecklingen på solceller i EUR/W. Priserna har gått ned vilket är bra.

https://www.iea.org/publications/freepublications/publication/TechnologyRoadmapSolarPhotovoltaicEnergy_2014edition.pdf

Vi hoppas att dessa planer kommer att förverkligas och att solkraften i framtiden blir mycket mer betydelsefull. I Aftonbladet skrev Eva Franchell att energi från sol är bland det billigaste i världen 55 öre/kWh. Vad som saknades i hennes text är att detta kan gälla i Jordanien med i stort sett häftig sol varje dag inte i Sverige. Här att den gamla hederliga vattenkraften billigast. Drygt 20 öre/kWh.

Efterfrågan på kol växer fortfarande även om tillväxthastigheten har minskat pga mer naturgas och vindkraft. Kolet räcker i 150 år till med nuvarande uttagshastighet.

http://www.planete-energies.com/en/medias/close/coal-ranks-high-global-energy-mix

Coal reserves are still plentiful. It has been estimated that there are roughly 909 billion metric tons of proved coal reserves left worldwide, or enough to last more than 150 years at current rates of extraction2. 

Kolkraften blir effektivare och renare och man arbetar med att omvandla kolet till flytande bränsle.

Hur är det då med kolkraftens framtid?

En optimistisk artikel finns här från Australia. http://www.theaustralian.com.au/news/inquirer/coals-future-burns-bright-despite-shift-to-renewable-energy/news-story/ddf7b57e23bf24cf6405c31791821f92

But the World Coal Association maintains new high-­efficiency coal technology will deliver power at half the cost of gas and one-fifth the price of wind in Asian countries in the future.

Greenpeace likes to think that China’s future coal plant projections are the result of “dysfunctional planning systems and cheap credit’’.

Kolet är inte uträknat ännu.