Dagens Bild - 9 mars  2016

Det var kvinnodagen denna vecka. Turkiet förbjöd detta firande och stoppade ett firande som började redan på söndag men sedan tycks det ha blivit ändring. Se http://www.hurriyet.com.tr/turkey-celebrates-int-l-women-s-day-11164135

Se även filmen om de muslimska kvinnorna.

Se https://www.youtube.com/watch?v=9WijI2U7dKY fick tipset via http://www.honordiaries.com/

Honor Diaries, a film about women's rights, features nine courageous women's rights advocates with connections to Muslim-majority societies. These women, who have witnessed firsthand the hardships women endure, are profiled in their efforts to affect change, both in their communities and beyond.

The film gives a platform to exclusively female voices and seeks to expose the paralyzing political correctness that prevents many from identifying, understanding and addressing this international human rights disaster. Freedom of movement, the right to education, forced marriage, and female genital mutilation are some of the systematic abuses explored in depth.

Brukar ibland läsa en kurdisk flickas blogg http://www.kaziva.net/blog-native/2016/1/5/uppdatering-om-mina-kusiner

Hon berättar om den kultur hon kommer ifrån och synen på kvinnorna. I ett av de senaste inläggen skriver hon ”För alla som inte kommer ihåg eller inte läste det jag skrev tidigare så är mina kusiner och ungefär alla andra kvinnor i Iran trötta på män och förtryck och de vill till Europa och vara fria. Så några av mina kusiner tog chansen att ta sig till Europa tillsammans med alla andra när gränserna var öppna.

Som alla andra så kom de via Turkiet. De åkte över Medelhavet i en stor gummibåt som fick vända tillbaka första gången för det kom in för mycket vatten. På andra försöket gick det bra och resan tog en timme. Det är inte långt om man inte hamnar fel men det var otäckt och båten var överfull så klart.

Jag fick också veta att min yngsta lillasyster var med dem. Jag blev chockad när jag fick veta att hon var i Grekland för hon hade hållit allt hemligt. Ingen i familjen visste det. Anledningen att hon gömde sig och flydde? Hennes svartsjuka (ex)man så klart!”

I ett annat blogginlägg skriver hon ”Igår kväll hade jag i allafall lite tid att gå på afterwork med min man och hans jobb. Det är en som bytt jobb så det var ett speciellt tillfälle. Efter middagen satt vi i några soffor och pratade. På min sida var vi blandade män och kvinnor och vi pratade om allt möjligt. Det är trevligt att umgås med svenskar för man kan prata om vad som helst och vara sig själv. Sitter jag med till exempel kurder, iranier eller araber så är allt jag säger skam (aja-baja), man måste ändra på allt och tänka på allt man säger. Kvinnor ska inte prata med män och inte blanda sig i sånt de inte förstår (allt). Det räcker att skratta lite högt så är man hora och om man dricker vatten eller te så ska det inte synas för det är sexigt. Kvinnor från min kultur hade fått hjärtinfarkt om de suttit med och hört oss prata igår. Man blir så less på den här kulturen.”

Bild på Kaziva http://www.kaziva.net/om-mig/