Dagens Bild - 19 september 2012

Bildkälla Wikipedia

Fjällräv i sommarpäls. Det har talats mycket om att fjällräven minskar i Sverige. Förr i tiden jagades den mycket för pälsens skull. Klimatförändringar föreslås som något som skulle kunna bli ett allvarligt hot i framtiden. Det växer mer buskar och träd på fjällsidorna och därmed minskar utrymmet för fjällräven. Rödräven ökar sitt utbredningsområde och rödräven angriper fjällräven och minskar dess område. Men den har i alla fall mer än fördubblats sedan 1998.

Rödräven konkurrerar på flera sätt med fjällräven. Dels genom konkurrens om byten och dels genom att den kan ta över fjällrävarnas lyor. Dessutom förekommer det att rödräv äter fjällräv.  Fjällräv finns det betydligt mindre av idag i Sverige och på Island. Men det finns gott om fjällräv i Sibirien, Grönland och Nordamerika. Se utbredningskartan. Det är ett djur som tål kylan väldigt bra. Få djur är så väl utrustade som denna räv. Fjällräven vandrar även på vintern över stora områden på den arktiska isen. Fjällräven har fått stryka på foten gentemot rödräven idag men under den lilla istiden har man funnit att fjällräven bredde ut sig mer än tidigare århundraden. Nya grupper av rävar vandrade till exempel över isen till Island.  

Det som är av särskild betydelse i Sverige är goda lämmelår som det var i Skandinavien år 2011. Då blev det många fall av lyckade förökningar.

Men även om fjällräven kan drabbas av andra djur så kan även fjällräven drabba djur i sin tur och påverka ekosystemen. Ekosystem kan bli fattigare när rovdjur introduceras.

Det finns ett intressant exempel på detta från Aleuterna en rad ensligt belägna öar som sträcker sig västerut från Alaskahalvön, där introduktionen av fjällräv ledde till kraftiga förändringar i växtproduktivitet och växtsamhällenas struktur. Resultaten visade att introduktionen av fjällräv förvandlade öarna från gräsmark till tundra. Forskarna fann att fjällräven reducerade sjöfågelstammarna såväl till storlek som utbredning, vilket minskade näringstransporten från hav till land. Det mer näringsfattiga ekosystem som blev följden gynnade lågproduktiva örter och ris framför mer produktiva gräs och halvgräs. Biomassan minskade alltså märkbart. 
http://soundwaves.usgs.gov/2005/05/research.html Denna forskninsartikel visar att sedan man utrotat fjällräven börjar fåglarna komma tillbaka och med tiden kanske det blir ett rikare ekosystem igen. Se skillnaden på bilden nedan.

Här fanns det  få predatorer på sjöfåglar och det var ett rikt ekosystem. Det kommer mig att tänka på predationen på ejdrar, som jag skrev om i förra veckan. Fortsätter predationen på dessa sjöfåglar som det har har varit de senaste decennierna kanske vi med tiden får fattigare ekosystem i våra skärgårdar. Som vi läste av ovanstående bidrar sjöfåglar med näringstransport från havsbotten, ejdrar till exemepl hämtar musslor på havsbotten och lägger sin avföring på land vilket göder ekosystemen på skärgårdsöarna. Det kanske inte blir en lika stor förändring som på Aleuterna men säkert kommer forskarna att kunna märka det i framtiden.